13 °C

Нова болест – дигитална парализа

Младите хора ползват средно на ден по два часа смартфон или таблет. Допълнително децата често използват и конзола за игри. Това води до трайни увреждания предимно на мускулатурата в областта на шията и гърба, дори на гръбначния стълб, предупреждава ортопедът проф. Роналд Доротка.

„Дигиталната парализа“ в момента е актуално понятие в сферата на ортопедията. Позата особено при писане на текстове е такава, че се натоварват прешлените“, обяснява специалистът.

Липсата на движения застрашава гръбнака, което не е нищо ново. Отдавна сред подрастващите се наблюдават здравословни проблеми – главоболие при заседяване. Сега това се отнася и до всички, които продължително време се заседяват на писалищата си. Чрез новите портални медии се появяват и допълнителни увреждания. Наклонени работни повърхности и целенасочени движения могат да предотвратят подобни заболявания, както и болки. Застрашени са обаче хора без опит и такива с наднормено тегло.

Движенията помагат

Експертът проф. Роналд Доротка пледира за подхадящи писалища за подрастващи и преди всичко за редовни движения.

„За нас, ортопедите, няма горна граница при часовете за спорт и фитнес“, казва ученият.

Според него въпросът какъв спорт да се предпочита, е второстепенен. Главно е движението. Все пак той препоръчва катерене в спортна зала и плуване. Ако не се укрепят шийните прешлени и гръбнакът, би могло да се стигне до непоправими увреждания. Първите симптоми са изтръпнали ръце, съответно пръсти.

Средното тегло на човешката глава е два килограма. Ако тя продължително време е наведена над смартфона, това е десетократно натоварване на шията, съответно на гръбнака и води до напрежение и болки, предимно главоболие, но също и болки в гърба.

Междувременно от симптомите са засегнати всички възрастови групи. Движенията са задължителни. В противен случай могат да настъпят трайни увреждания, като дископатия.

Натоварването и свръхнатоварването все по-често води до хронични раздразнения. Резултатът са главоболие, болки в плещите и гърба. Липсата на движения и слънчева светлина също е фактор, тъй като това блокира развитието на здрави кости, а така и естествена съпротива. Така новите „детски болести“ в дигиталната ера засягат все повече хора от всички възрастови групи с тенденция към завишаване броя на засегнатите.

Източник: http://clubz.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини