10 °C

Нови цени на газ, ток и парно

Нови цени на газ, ток и парно бяха приети след закрито заседание на Комисията за енергийно и водно регулиране.

Средното увеличение на цената на електроенергията е с 2%, на топлинната енергия с малко над 7%, а на природния газ - с 10,81%.
"Всяко тримесечие се следи цената за предните 9 месеца на суровия нефт и неговите деривати. Те определят цената, която "Газпром" предлага на "Булгаргаз". Тази година трендовете вървят нагоре. Беше предложено увеличение с 18%", обясни енергейният експерт Еленко Божков.

Пред Bulgaria ON AIR той посочи, че задържането на цената на природния газ крие голяма опасност от скок с 30% за четвъртото тримесечие. По думите на бившия член на КЕВР има ужасяващи неща, които се случват при формиране цената на електрическата енергия. Еленко Божков отбеляза още, че всички упреци към КЕВР са основателни.

В студиото на "България сутрин" финансистът Мика Зайкова подчерта, че цената на петрола спада през май и юни.

"Цената е монополна и в нея има имагинерни елементи, защото има такси, които се движат не по пазарен начин. Когато става въпрос за монополна цена, тя трябва да бъде социално поносима", каза Мика Зайкова.

Тя припомни, че в началото на година драстично се увеличи цената на водата на места. По думите ѝ ръстът на доходите е 9%, а ръстът на разходите - 11,3%.

Увеличението на цените ще повлияе на основните стоки, категорична бе Зайкова. По нейни груби сметки пенсионерите, които ползват парно и топла вода, ще обеднеят с не по-малко от 10%, а работещите българи - с 4-5%.

 

Източник: dnes.bg

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини