Поне 10 хиляди лева са нужни за ремонт на старото училище в Хвойна, артистичен фестивал събра една десета от тях

Изображение 1 от 6

    С артистичен фестивал млада българка – студентка в Милано, се опита да вдъхне нов живот на затвореното училище в родопското село Хвойна. Идеята на инициативата „Камък върху камък ще остане” е да се съберат средства за най-неотложните ремонти. А за Кристияна Брънзалова тя вече се е превърнала в кауза.

    Основното училище „Св.Св. Кирил и Методий” в Хвойна затваря врати преди десет години, заради липсата на деца. Оттогава сградите му – цял архитектурен компрекс, бавно се рушат под въздействието на времето и тършуващи вътре вандали. С мисията да ги спаси се заема младата Кристияна Брънзалова. Тя завършва магистърската си степен в Политехническия университет в Милано, а дипломната й работа е посветена на училището в Хвойна. Казва, че е силно свързана със селото и училищната сграда, където са работили дядо й и баща й. С увлечение говори за целия комплекс - 160 годишното килийно училище до църквата "Св. Илия", старото училище, което е градено от родопските майстори и има 60-сантиметрови каменни зидове. По-новата училищна сграда, която Кристияна и трийсетина доброволци повече от седмица чистят и подготвят за фестивала "Камък върху камък ще остане".

    "Сега сме решили да се концентрираме в покрива на старото училище. Той наистина е в доста лошо състояние, водата е влезнала вътре в сградата, нарушила е дървената конструкция на пода и вече тя е абсолютно разрушена. Целта ни беше да съберем пари, за да оправим покрива и още дълги години тази сграда да ни радва", казва Кристияна.
    За ремонта на покрива ще са нужни поне десет хиляди лева, до момента инициаторите са събрали едва една десета от сумата. Но младите хора не се предават, а ентусиазмът на Кристияна Брънзалона увлича и други хора от района, както и българи, живеещи в чужбина.

    Една от тях е художничката Мартина Андонова, която от 11 години живее в в Милано. "За мен е много голямо удоволствие да съм тук, училището е толкова важно нещо не само за бъдещето на децата, а за цялата общност, която е тука в Хвойна. Нямаше как да откажа, когато Криси ми предложи да участвам", каза художничката. Тя предложи своите илюстрации в помощ на благотворителната кауза и през целия ден водеше арт-ателие за децата. А тази вечер, както и снощи, има фолклорен концерт.

    "Това ми беше целта наистина – да оживим и селото, и училището", допълва Кристияна Брънзалова. А училищната сграда наистина може да заживее нов живот, като се превърне например в обучителен център, смятат от кметството в Хвойна.

    Величка Петкова

     

    Източник: Smolyan.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини