26 °C

Британският реактор за ядрен синтез заработи

Най-новият реактор за ядрен синтез на Великобритания - ST40, беше включен миналата седмица и успя да постигне "първата плазма", като успешно генерира в ядрото си електрически зареден газ (или плазма).

Целта е до 2018 г. токамакът да загрее плазмата до 100 милиона градуса по Целзий   - седем пъти по-гореща от центъра на Слънцето. Това е прагът на "синтез", при който водородните атоми могат да започнат да се сливат в хелий, като отделят неограничена и чиста енергия при този процес.

Това е първото в света контролирано термоядрено устройство, проектирано, изградено и управлявано от частна компания. ST40 е машина, която ще достигне температурата на сливане - 100 милиона градуса, и ще покаже, че това е възможно в компактни и рентабилни реактори. Това ще позволи да се постигне мощност на синтез в продължение на години, а не десетилетия, твърдят от компанията Tokamak Energy, която изгражда ST40.

Ядреният синтез е процесът, който подхранва Слънцето ни и ако можем да постигнем същото нещо тук на Земята, това ще ни позволи да се възползваме от неограничено количество чиста енергия без въглеродни емисии.

За разлика от ядреното делене в днешните ядрени реактори, при ядрения синтез се извършва сливане на атоми, не разделянето им на части и отпадъчният продукт е главно хелий.

Процесът включва използването на високомощни магнити за контролиране на плазмата при немислини температури за достатъчно дълъг период, за да се генерират полезни количества електроенергия. Това не е проста задача и учените отдавна опитват.

Миналата година бе отбелязан сериозан напредък. Учените от MIT подобриха рекорда през октомври, а през декември южнокорейските изследователи станаха първите, които поддържаха плазмата на 300 милиона градуса по Целзий за 70 секунди. В Германия нов тип реактор за термоядрен синтез, наречен Wendelstein 7-X, успешно контролира плазмата.

Но все още сме далеч от намирането на достъпен начин да се генерира плазма при температурите, необходими за синтез, която след това да може да генерира енергия.

ST40 използва високомощни магнитни полета, за да контролира плазмата в ядрото на тороидална форма. Следващата стъпка е да бъдат инсталирани и тествани пълният комплект магнитни намотки в ST40, а по-късно тази година Tokamak Energy ще ги използва, за да генерира плазма при температура 15 милиона градуса по Целзий.

През 2018 г. екипът се надява да постигне прага на синтез - 100 милиона градуса по Целзий, като крайната цел е да се осигури чиста енергия от ядрен синтез в мрежата на Обединеното кралство до 2030 г.
Коментирай

За да добавите коментар, трябва да ползвате браузър с поддръжка на JavaScript или да позволите използването на JavaScript в браузъра си, ако то е спряно.
Впишете се с профила си, за да използвате разширените възможности при писане на коментари!
Екипът на Parvomai.NET ви благодари, че използвате кирилица. Отговорността за коментарите е на коментиращите. Сайтът не носи отговорност за коментарите, тъй като модераторите нямат техническа възможност да проверяват коментари 24 часа в денонощието. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обида на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от редакторите на сайта при установяването на този факт. Можете да докладвате за нередности и неподходящи коментари с иконата след "Отговор" - "Докладвай за нередност"

Във формата се използва анти-бот защитата на Google reCAPTCHA.

Хороскоп за 23.07.2019

Овен
Телец
Близнаци
Рак
Лъв
Дева
Везни
Скорпион
Стрелец
Козирог
Водолей
Риби
Моля, изберете зодия
Последни новини