Румънският президент иска референдум за борбата с корупцията

Клаус Йоханис е изпратил писмо до председателите на двете камари на парламента, че ще свика референдум заради борбата с корупцията.

Румънският президент възнамерява да поиска от народа да изрази волята си относно продължаване на борбата с корупцията и осигуряване на прозрачност в обществените длъжности, предаде агенция Аджерпрес, цитирана от БТА.

Съгласно член 90 от конституцията на Румъния държавният глава е поискал консултиране с парламента относно организирането на национален референдум. За започване на процедурата за организиране на референдум е бил информиран и министър-председателят Сорин Гриндяну. 

Според въпросния член президентът на Румъния, след консултиране с парламента, може да поиска народът да изрази, чрез референдум, волята си относно проблеми от национален интерес

Агенция Медиафакс уточнява, че парламентът има срок от 20 календарни дни, за да представи гледната си точка за референдума. Становището на парламента трябва да бъде прието на общо заседание на двете камари с гласовете на мнозинството от народните представители. В случай, че парламентът не отговори, президентът може да издаде указ за организиране на референдум, а конституционната процедура за консултиране с парламента се смята за изпълнена.

През уикенда Йоханис се включи в протест против планирани от правителство промени в наказателното право, които биха позволили на корумпирани политици да излязат чисти и да продължат беззаконията.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини