Правителството предлага Стефка Берова и Мая Нешкова да бъдат удостоени с ордени

Правителството предлага на Президента на Република България да издаде укази за награждаването на шестима дейци на културата с ордени за ролята им за развитието на българската култура, съобщиха от правителствената пресслужба.

За големите им заслуги в областта на културата с орден "Св. Св. Кирил и Методий" - първа степен, е предложена за удостояване певицата Стефка Берова. С орден "Св. Св. Кирил и Методий" - втора степен, за значимия й принос за развитието на културата и изкуството е предложена пък певицата Мая Нешкова.

Останалите предложени са:

- За удостояване с орден "Стара планина" - първа степен, за изключително големите им заслуги в областта на културата - поетесата и издател Божана Апостолова-Пейкова (издадтелство "Жанет 45") и световно известният скулптор проф. Крум Дамянов, автор на монументите "Знаме на мира" (Камбаните) в София, Часовникова кула в Хасково и др.

- За удостояване с орден "Св. Св. Кирил и Методий" - огърлие, за особено значимите й заслуги в областта на културата и изкуството е предложена проф. Милена Моллова, концертиращ пианист и педагог със световна известност, реализирала множество записи в БНР и БНТ.

- За орден "Св. Св. Кирил и Методий" - първа степен - проф. Анастас Славчев, изтъкнат концертиращ пианист, педагог и общественик, бивш директор на Средно музикално училище (днес Национално училище за музикално и танцово изкуство "Добрин Петков") в Пловдив, два мандата зам.-ректор и два мандата ректор на Академия за музикално, танцово и изобразително изкуство в града под тепетата.

Инициативата за удостояването с отличията е на творчески и продуцентски организации и на инициативни комитети.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини