Брюксел дава зелена светлина на Турция за Европейския съюз

Европейските лидери и Анкара смятат, че процесът по присъединяване на Турция към Европейския съюз трябва да получи нов тласък, предаде агенция "Ройтерс", позовавайки се на проектодекларация, подготвена преди срещата в Брюксел днес по въпросите на миграцията.

Турция ще отвори нова преговорна глава през декември, а през първото тримесечие на 2016 г. ще бъдат подготвени за преговори нови глави.

В проектодекларацията се отбелязва още, че от октомври 2016 г. турските граждани ще могат да пътуват без визи в Европа, но условие за това е прилагането на принципно договорения план за действие за преодоляване на миграционната криза, съобщава турската частна телевизия СиЕнЕн-Тюрк, цитирана от БТА.

За бежанците в Турция се предвижда на първи етап на Анкара да бъдат предоставени три милиарда евро, а по-нататък ако е нужно, тази сума може да бъде увеличена. Приема се и искането за участие на Турция "дори и само веднъж годишно" в срещи на върха на ЕС, посочва телевизията.

"Анкара смята за свои приоритет , на фона на кризата в отношенията с Москва, след инцидента със сваления руски Су-24, да запази всички канали за връзка с Русия открити", заяви турският премиер, цитиран от РИА Новости. „Нашият приоритет е да се държат всички канали за връзка с Русия открити“, заяви Давутоглу, като добави, че за Русия икономическите отношения с Турция са също толкова важни, както и на Турция с Русия.

Давутоглу допълва, че опитите да се възложи на турската страна отговорността за кризата между Русия и Турция са неправомерни, както от гледна точка на международното право, така и на добросъседството и дружбата между Русия и Турция.

"Ако се търси отговорност , то трябва да се започне от страната, която преди това многократно е нарушавала нашето въздушно пространство. Последните изявления от руска страна не са такива, каквито могат да се приемат от гледна точка на добросъседството“, заяви още Давутоглу.

http://www.epicenter.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини