Работодателите обявиха, че са против само незаконно работещите ВЕИ

Подкрепяме европейската политика за изграждане и включване в електроенергийната мрежа на енергия от ВЕИ. Всички законно изградени, законно присъединени и законно финансирани ВЕИ-инсталации са добре дошли в българската енергийна мрежа.  

Това се казва в позиция на "национална представителните работодателски организации", изпратена до медиите от Българската стопанска камара.

Тя е по повод изказване на председателя на Българската фотоволтаична асоциация Меглена Русенова пред БНР в четвъртък. Тогава тя коментира, че е налице целенасочено дискредитиране и опити за фалит на сектора на възобновяемите енергийни източници, в който до момента са инвестирани над 4 млрд. евро.

Повод за нейното изказване пък беше сезирането на главния прокурор от четирите работодателски организации. Един от посочените проблеми в сигнала са  нарушения в процеса на присъединяване на ВЕИ централи към националната енергийна система.


Не можем да приемем деформирането на българския енергиен пазар чрез задължително и на преференциални цени изкупуване на енергия от ВЕИ инсталации, работещи в нарушение на законовите процедури, допълват от работодателските обединения.  

"България е страна с отворена икономика и българските производители се конкурират на международните пазари. Цената на енергията е от ключово значение за нашата конкурентоспособност. Всяко нарушение на пазарните принципи отнема конкурентните предимства на българските предприятия на световния пазар", се допълва в позицията.  

Не провеждаме акция срещу производителите на енергия от ВЕИ, а срещу онези, които нарушават законодателството и не се придържат към принципите на лоялно пазарно поведение!, подчертават работодателите и посочват, че компаниите, които са с ясен произход на капитала, спазват закона и не използват корупционни практики, нямат основание да се притесняват от действията им.

Русинова вчера призова и като се хвърлят тежки обвинения те да бъдат подплатени с факти. "Когато работодателски организации целенасочено търсят уязвяването и фалита на конкретни работодатели на цял един сектор от българската енергетика, тук не можем да говорим за изцяло чистоплътни интереси", посочи тя.
Източник: http://www.dnevnik.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини