САЩ обявиха война на Русия - засега само петролна

Започналото неочаквано и продължаващо падане на световните цени на петрола поставя все повече въпроси. Все повече експерти са склонни да мислят, че в основата на този спад стоят не толкова пазарни тенденции, колкото нечий користен замисъл и опити за прекрояване на петролния свят, пише Утро.ru.

Все по-очевидни са и участниците в този спектакъл. От една страна това са САЩ, които желаят да изтласкат Русия от пазара, така че да открият възможност за по-скорошни доставки на собствен шистов газ в Европа, а от друга страна – Саудитска Арабия, която не за първи път е в ролята на оръдие в американските ръце, чиято цел е да свалят световните цени и да изтласкат Русия от пазара.

Ако това наистина е така, а съдейки по преките и косвените признаци, се създава впечатлението, че това наистина е така, може да се констатира, че войната на Русия е обявена. За щастие, засега само петролна.

Също такава петролна война преди много години постави началото на процесите, довели до кончината на изглеждащия дотогава непобедим СССР.

„Фантазирам си или наистина се води глобална петролна война, в която САЩ и Саудитска Арабия воюват срещу Русия и Иран?“ - пише наблюдателят Томас Фридман.

„Не може с точност да се каже дали американско-саудитският петролен алианс е преднамерен или е просто съвпадение на интереси – посочва експертът. - Но очевидно ние се опитваме да направим с президента Путин и аятолах Хаменей това, което американците и саудитците направиха с последните ръководители на СССР: банкрутираха ги, сваляйки цените на петрола под нивото, което е нужно на Москва и Техеран“.

Съдейки по ситуацията с курса на рублата, американско-саудитският удар, ако такъв наистина има, е постигнал целта си. Руските държавни финансови структури са принудени с ускорени темпове да разработват най-критични сценарии за развитие на икономическата ситуация. Така например „шоковият“ сценарий от Банката на Русия предвижда цената на петрола в света да падне до ниво от $60 за барел.

В не по-малко сложна ситуация рискуват да се окажат и други страни, които добиват петрол и чиято икономика се основава на износа на нефт и газ, като Венецуела, Нигерия и др.

От друга страна, започнатата от САЩ с участието на Саудитска Арабия война при днешните условия може да се окаже не толкова ефикасна, както това беше по времето на подриването на могъществото на СССР.

Обяснението е от една страна, че тези, които са разпалили войната, самите са зависими от нейните последици. Така например добиваният в САЩ шистов газ,  разрешение за чийто износ днес сериозно обмислят във Вашингтон, също има доста висока себестойност и инициираният спад на цените може да подкопае и пазара на шистовия газ.

В подобна ситуация се оказва и Саудитска Арабия. За разлика от 70-те години на миналия век себестойността на експортирания петрол рязко се повиши, тъй като през това време значително нарасна и делът в нея на социалните и различни други разходи на кралството. В момента няма никаква възможност те да бъдат съкратени до минимум.

По тази причина недоволство от започната от САЩ „война“ започна да се появява в най-висшите кръгове на самата Саудитска Арабия.

Както съобщи РБК, саудитският принц Ал Уалид ибн Талал е изпратил до министъра на петрола на кралството Али ал Наими и на други министри открито писмо, в което изразява безпокойство от продължаващия спад на цените и търсенето на петрол. По думите на принца петролът е основен експортен продукт за кралството и източник на попълване на неговия бюджет.

Ал Уалид ибн Талал не вярва на Ал Наими, който според медиите е нарекъл „преувеличени“ рисковете, свързани с падането на цените на петрола под $100 за барел. „Бюджетът на страната за 2014 г. зависи на 90% от петрола и да се недооценява падането на цените е само по себе си пагубно и не може да не привлича вниманието“, смята принцът.

По данни на МВФ бездефицитният бюджет на кралството се осигурява при средна цена на петрола през 2014 г. на ниво от $86,1 за барел. Днешната цена на петрола неумолимо наближава тази стойност. Изхождайки от това, Ал Уалид предупреждава, че поради продължаващия спад на цените държавният бюджет за 2014 г. и 2015 г. ще се лиши от огромни суми.

Всичко това поставя под съмнение повторение на „съветския“ сценарий от САЩ. Избраното от тях оръжие може да се окаже с две остриета, а контролът над него може много бързо да бъде изгубен, заключава Утро.ru.


Източник: dnes.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини