13 °C

EVN иска повишение на цените на тока от 1.04

EVN ще внесе заявление до ДКЕВР за незабавно преразглеждане на цените на електрическата енергия от 1 април до 30 юни 2013 г., съобщиха от компанията.

Искаме от ДКЕВР решение, с което от 1 април до 30 юни нашите разходи електроснабдяване да са равни на приходите, каза на пресконференция Йорг Золфелнер, председател на УС на дружеството, цитиран от радио Пловдив. Той посочи, че от 1 юли 2012 г., когато бе променен механизмът за компенсиране на разходите на електроразпределителните дружества за изкупуване на зелена енергия, до март 2013 г. загубите на EVN са 100 млн. лв. Тези загуби досега бяха покривани от собствени средства на компаниятаи привлечени финансови ресурси, но това вече не е възможно, ние бяхме дотук, каза Золфелнер. Само за следващите три месеца заради увеличеното производство на енергия от ВЕИ загубите на компанията ще са около 40 млн. лв., прогнозират от дружеството.

Ако ВАС отмени цената за достъп на производителите на зелена енергия, каквото бе решението на съда на първа инстанция през миналата седмица, то загубите на EVN в следващите три месеца ще достигнат 78 млн. лв., изчисляват от дружеството. Ние сме в ситуация да покажем какви са проблемите, този проблем стои още от юли миналата година, вече има достатъчно опит и цифри, че има дефект в системата, но ДКЕВР трябва да посочи решението, заявиха мениджърите на EVN в отговор на въпрос как предлагат да бъде решен проблема.

Ако не се предприемат мерки за овладяване на проблема, компанията ще изпадне в невъзможност да обслужва задълженията си и сигурността на доставките ще бъде застрашена, посочиха от компанията
Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини