Вело-автобуси возят децата до училище в Нидерландия

Казват, че че най-важните уроци в живота се научават извън класната стая. И може би няма по-ясен пример за това от Нидерландия, където ходенето на училище само по себе си е интересно изживяване. В ерата на покачващите се цени на петрола и главоломно растящите случаи на затлъстяване в детска възраст, нидерландците са измислили чудесен положителен начин да карат децата си до и от училище – чрез въртене на педалите на вело-автобуси.

Колоезденето е предпочитаният начин на придвижване в Нидерландия, благодарение отчасти на тяхната отлична система от велосипедни алеи. Но сега дори и най-младите ученици могат да се включат в действието. С покупката цял „автопарк“ от велосипедни училищни автобуси едно училище позволява на местните деца – дори да са само на 4 години – да усетят колко лесно и забавно е да се придвижваш наоколо без кола.

Всеки вело-автобус е проектиран да побере единадесет деца на възраст до 12 години. Те, заедно с възрастен шофьор, осигуряват „мощност“ за возилото чрез въртене на педалите, благодерение на което автобусът ги вози до училището и обратно. За дните, когато „отборът“ от младежи не е достатъчно голям, за изкачванията по стръмни наклони или в моментите, когато във вело-автобуса са останали „една шепа“ деца, вграденият електрически двигател осигурява допълнителна мощност.

Досега местният производител Tolkamp Metaalspecials е продал около две дузини от велосипедните автобуси из цяла Нидерландия, Белгия и Германия. И изглежда, че идеята постепенно набира скорост. Може да се очаква, че вело-автобусите ще станат популярни в градовете, където вело-инфраструктурата продължава да се разширява. Освен това вело-автобусите са на доста достъпни цени – около 15 000 долара.

Идеята децата да бъдат „оборудвани“ с начин да въртят педалите до училище не е просто модерна – това всъщност е напълно в съответствие с онова, което хората искат от образователната система. В края на краищата повечето родители в днешно време очакват от училището да научи децата им да мечтаят за по-светло, по-здравословно бъдеще – да им покаже как могат да го изградят сами.

Източник: greentech.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини