Шок! Човек без мозък живее и удивлява учените

Не се е променила нито паметта му, нито познавателните способности...

Мозъкът това е може би най-важната част от тялото на човека. Той контролира нашето тяло, той е отговорен за нашия ум и емоции. Мозък в действителност има всеки човек. Дълго време учените са вярвали, че това е така, но едно изключение от правилото ги накара да преразгледат този постулат.

Защото... жизнерадостен американец на име Карлос Родригес живее практически без мозък. Той няма фронтални лобове, и като цяло има малко неща в черепа си след преживяна ужасна катастрофа. Но Родригес не се различава от другите хора... когато е с шапка.

Всъщност вече има описан подобен случай през 16-ти век, когато са аутопсирали момче, починало 3 години след тежки травми на черепа. Аутопсията установява, че той не е имал мозък. Как тогава е живял три години?

Някои учени смятат, че съществува така нареченият "коремен мозък". Наистина, в стомаха и червата има около 100 милиона нервни клетки, много повече, отколкото в гръбначния мозък, например. Що се отнася до Родригес, самоличността му въобще не се е променила, след като са му отстранили повече от 60% от мозъка. Не се е променила нито паметта му, нито познавателните способности.

С какво мисли той? Все още чакаме учените да отговорят на този въпрос...

Източник: http://snews.bg/

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини