Moody’s посече рейтингите на 6 страни от еврозоната

Агенция Moody’s обяви решение за понижение на кредитния рейтинг на шест държави от еврозоната. Това са Италия, Испания, Португалия, Словакия, Словения и Малта, предаде Ройтерс.

Освен това от агенцията съобщават, че перспективата по кредитните рейтинги на Франция, Австрия и Великобритания е ревизирана до негативна.

Като причина за решенията от Moody’s изтъкват дълговата криза в еврозоната.

Несигурността относно перспективите за институционална реформа на фискалната и икономическа рамка в еврозоната и ресурсите, заделени за противодействие на дълговата криза, са в основата на решенията.

„Все по-слабите макроикономически перспективи в Европа, които заплашват прилагането на програмите за съкращаване на разходи и структурните реформи, необходими за увеличаване на конкурентоспособността”, също са сред факторите, повлияли решението, обявяват от Moody’s.

Всички тези фактори ще продължат да се отразяват негативно на доверието на пазарите, които вероятно ще останат крехки с потенциал за шокове в условията за привличане на кредит от затруднените държави и банки, смятат от агенцията.

Кредитният рейтинг на Испания е бил понижен от А1 до А3, на Италия от А2 до А3, а на Португалия от Ва2 до Ва3. Перспективата по рейтинга и на трите държави е определена като негативна, което означава, че скоро може да се очакват и нови редукции.

При Словения и Словакия рейтингите са понижени от А1 до А2, а при Малта – от А2 до А3, като и за трите държави е поставена негативна перспектива.

След новината за поредното орязване на рейтинги на страни от еврозоната еврото отстъпи спрямо долара до 1,3154 EUR/USD, след като в началото на настоящата седмица единната валута достигна 1,3280 долара за евро.

Източник: dnes.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини