Комета след целувка със Слънцето

Снимка е дело на австралиеца Colin Legg и е поместена в spaceweather.com. Той твърди, че близо час преди изгрева е можел спокойно да различи с просто око опашката на кометата. На снимката му се вижда двойната опашка на Lovejoy - едната (по-ярката) е съставена от прахови частици и точно следва орбитата на кометата, а другата се сътои от йонизирани частици и е по посока на слънчевия вятър.

След като изуми астрономите, преминавайки невероятно близо (около 140 хиляди километра) до Слънцето, кометата Лавджой стана видима от Земята на Коледа. Любители успяха да я хванат в кадър на различни места по света.

След "целувката" с короната на звездата кометата загуби от опашката си прах и газове. Предположенията бяха, че кометата ще се изпари напълно, но тя премина от другата страна на Слънцето, а моментът бе уловен от НАСА.

Любители коментират, че Лавджой генерира една от най-прекрасните опашки, виждани от Земята в последните няколко години. Сега кометата се вижда преди изгрев, но само от южното полукълбо. За сметка на това Lovejoy бе добре наснимана от апаратите STEREO-A и -В, SOHO, SDO, Hinode и Proba2.

27 ноември 2011 год. астроном-любител - Тери Лавджой, откри кометата, която получи неговото име.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини