Холандски учени създадоха смъртоносен щам на птичия грип

Смъртоносен щам на птичия грип, способен да зарази и отнеме живота на милиони хора, е бил създаден в лаборатория от холандски учени, които искат да публикуват пълните резултатите от изследването си, пише в. "Индипендънт".

Постижението им е породило опасенията на правителството на САЩ, че подобно знание може да попадне в ръцете на терористи и те да го използват за разработването на биологично оръжие за масово унищожение. Някои учени задават въпроса дали подобно изследване изобщо е трябвало да бъде извършено в университетска лаборатория, вместо във военно учреждение.

Сега правителството на САЩ събира мнения дали информацията е твърде опасна, за да бъде публикувана, допълва БТА. "Опасението е, че ако е създадено нещо толкова смъртоносно и то предизвика глобална пандемия, смъртността и заплатената цена в световен мащаб ще бъдат огромни. Най-лошият сценарий е по-ужасяващ от всичко, което можем да си представим", казва за в. "Индипендънт" висш съветник по научните въпроси на американското правителство, пожелал анонимност. За първи път учените са били в състояние да предизвикат мутации на щама H5N1 на птичия грип, така че той да се предава лесно по въздушен път чрез кихане и кашляне.

Досега се смяташе, че птичият път може да се предаде от човек на човек само при много близък физически контакт. Специалистите от университета "Еразъм" в Ротердам, под ръководството на Рон Фушие, са извършили спорното изследване, за да открият колко е лесно генетично да се измени вируса H5N1 и да се превърне в силно заразен, предаван по въздушен път щам на човешки грип. Учените смятат, че натрупаното знание е изключително важно и ще им помогне в разработването на нови ваксини и лекарства.

Критиците обаче са на мнение, че изследователите са застрашили света, създавайки много опасна форма на грипа, която може да се изплъзне от лабораторията. Те сравняват постижението с отварянето на кутията на Пандора за фанатизирани терористи, искащи да разработят биологично оръжие. Щамът H5N1 на птичия грип отне живота на милиони птици от появата си през 1996 г., но засега човешките му жертви са само около 600 души, които са били в пряк контакт със заразени домашни птици.

Това, което прави H5N1 толкова опасен е, че щамът убива 60 процента от заразените. Така той се е превърнал в една от най-смъртоносните форми на грип в съвременната история. Неговата "убийственост" бе смекчавана "засега" от неспособността му да се разпространява по въздушен път. Учените почти не се съмняват, че новосъздаденият щам на N5N1 - резултат само от пет мутации в два ключови гена - има потенциал да причини опустошителна човешка пандемия с десетки милиони жертви. Изследването е направено с фретки /декоративни порове/, които, когато са заразени с грип, са най-добрият животински модел на човешко заболяване.

Подробностите от проучването са толкова деликатни, че се анализират обстойно от Националния научен консултативен съвет по биосигурност към американското правителство. Смята се, че консултантите са посъветвали властите ключови части от изследването да бъдат редактирани с цел да се попречи на терористи да използват информацията и да създадат собствен смъртоносен щам на грипния вирус. Експертите предупреждават, че съществува сериозна заплаха опасната информация да бъде използвана неправомерно, ако пълният генетичен код на мутиралия вирус H5N1 бъде публикувана в достъпната за всички научна литература. Пожелал анонимност източник, близък до Съвета за биосигурност, е разкрил пред в. "Индипендънт", че Националният здравен институт на САЩ, финансирал изследването, е на път да вземе решение каква част от него да бъде публикувана, и каква да остане недостъпна.

"Има области в науката, в които информацията трябва да бъде контролирана", казва ученият. Изследването е направено от холандски учени с ръководител Рон Фушие от Медицинския център към университета "Еразъм" в Ротердам, където мутиралият щам се пази под ключ, но не от въоръжена охрана. Д-р Фушие отказва да отговаря на въпроси, докато не бъде взето решение за публикуването на резултатите от проучването.

В изявление, качено на сайта на университета, се казва, че са били необходими само малък брой мутации, за да бъде променен вирусът на птичия грип във форма, която лесно се предава от човек на човек.

"Открихме, че това наистина е възможно и е по-лесно, отколкото се смяташе досега. В лаборатория е възможно H5N1 бъде променен във вирус, който лесно и бързо се предава по въздушен път. Процесът може са се случи и в естествена среда. Знаем кои мутации да наблюдаваме в случай на появата на огнище на зараза и да спрем разпространението, преди да е станало твърде късно. Откритието освен това ще ни помогне в навременното разработване на ваксини и лекарства", казва д-р Рон Фушие.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини