Св. Мина закриля смействата, знахарите и помага при кражби

Св. Великомъченик Мина е бил египетски воин и изповядвал християнската вяра. Той станал жертва на указа на двама римски царе- Диоклетиан и Максимиан, да се убиват всички християни, които не искат да се покланят на идоли. Св. Мина се отказал от военното си звание и се оттдал на отшелнически живот. Веднъж, по време на празник в главния град на котуанска област дошли много езичници. Те се забавлявали с различни нечистиви игри, надбягвания, борби. Това натъжило Блаженият и той слязъл в града и се открил:

"Намериха Ме ония, които не Ме търсеха, открих се на ония, които не питаха за Мене. - Аз съм раб на Иисуса Христа, Владиката на небето и земята."

Св.Мина се опитал да говори за своя Бог. За това бил подложен на жестоки мъки. Местният княз се чудил на верността и издържливостта му. След като не успял да го убеди да смени вярата си, заповядал да бъде обезглавен. След това тялото му било изгорено. Последователите на Св. Мина събрали мощите му, пренесли ги в родната му Александрия и ги погребали с почести. Впоследствие на това място била построена църква в името на светия мъченик и след молитвите към светеца в нея станали множество чудеса.

Св.Мина е закрилник на семейното огнище и на самотните майки. Той е лечител, помага при тежки болестии за това се счита за патрон на лечителите и знахарите. Той помага и при взимането на важни решения,издирването на загубени вещи и кражби. Казва, че с особено благоволение се отнасял и към родените във вторник.

От днес започват и "Вълчите празници", които водят след себе си най-дългите нощи. Сега трябва да бъдат завършени всички започнати ремонти, за да се запълнят дупките и да не може да се промъкват злите сили и караконджолите.

Освен Минко, Минчо, Минка, Мина, днес празнуват и Виктория, Виктор и Викентий.

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини