Бедствено положение в родния град на Кадафи

Положението на хората, обсадени в родния град на Муамар Кадафи – Сирт, един от последните бастиони на бившия либийски лидер, е отчайващо, предупреди Международния комитет на Червения кръст, цитиран от "Ройтерс".

Представител на хуманитарната организация подчерта, че местни жители умират, защото нямат достъп до основни медицински грижи и услуги.

В събота бойците на новите либийски власти дадоха на цивилните в Сирт срок от два дни, за да напуснат крайбрежния град, намиращ се на 360 километра източно от столицата Триполи. Въпреки започналата преди две седмици офанзива срещу Сирт, силите на Преходния национален съвет на Либия продължават да срещат яростна съпротива от лоялните на бившия режим части.

Опозиционните бойци овладяха пристанището и летището на града, но все още не могат да укрепят трайно своите позиции в останалите райони, където ги дебнат снайперисти. От сряда насам 18 000 жители на Сирт са успели да напуснат 70-хилядния град.

Бившите бунтовници се сражават от няколко седмици за контрола на Сирт със силите на Кадафи. Сега техните позиции са на около 5 км от центъра на града. Според либийското министерство на отбраната бойците на ПНС са поели контрола върху пристанището на Сирт, върху летището и върху военната база в града.

Междувременно новите управляващи опровергаха информацията, че говорителят на Муамар Кадафи Муса Ибрахим е бил арестуван. По-рано беше съобщено, че преоблеченият като жена Ибрахим бил заловен близо до град Сирт. Преходният национален съвет заяви, че са били заловени само роднини на Ибрахим, а неговото издирване продължава.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини