Американска цензура: без Кърт Вонегът в училище

В един от окръзите на Мисури разрешиха учениците да четат "Кланица No 5, или Кръстоносният поход на децата" на Кърт Вонегът. Учениците от държавните училища могат да четат тази книга ... само в библиотеките.

В началото на това лято, годината е 2011-та, учебният съвет на Мисури изключи текста от Кърт Вонегът от списъка на училищната литература и забрани четенето му в библиотеките. Заедно с именития американски автор под забрана попадна и романът на Сара Оуклер "Twenty Boy Summer". Двете произведения противоречели на библейското учение.

Романът на Оуклер е за група млади хора и техните сексуални отношения. „Кланица No 5” на Кърт Вонигът е автобиографичен с много сатира и често упрекван за „извънредна жестокост”. Забраната на тези произведения предизвика недоволството на учениците. Към тяхното негодувание се присъединиха национални организации, които отравиха обвинения за цензура. Решението на съвета получи подкрепа от религиозната Reclaiming Missouri for Christ. Така около забраната се развихри скандал. И сега е взето компромисното решение, съобщава порталът KSPR.

В крайна сметка книгите на Вонегът и Оуклер ще могат да се четат в библиотеката от ученици ... ако ги вземат родителите или настойниците им.

Годината е белязана и с друго подобно решение в окръг на Ню Джърси. Цензурата там забрани романа на японския писател Харуки Мураками "Норвежка гора". Произведението бе махнато от списъка с препоръчваната за четене през лятото литература заради сексуалните сцени, които съдържа.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини