Клетките сами се пазят от радиацията?

Поне донякъде. Учени са установили, че в червените кръвни телца на лекари, изложени продължително на рентгеново лъчение, има повече от антиоксиданта глутатион.

Лекари, изложени продължително време на рентгеново лъчение, може да получат изменения в клетките, които всъщност ги предпазват от радиацията, заключава ново изследване.

В червените кръвни телца на тези професионалисти били наблюдавани по-високи нива на един от основните антиоксиданти - глутатион.

Освен това, някои от тези клетки могат по-ефективно да се саморазрушават, което пък е плюс в случай, че се  превърнат в ракови.

Засега, обаче, не е ясно дали тези промени са полезни в дългосрочен план и могат действително да намалят риска от рак - или пък са индикатори за болестно състояние, признават учените от националния изследователски институт в Пиза, Италия.

Препоръчва се лекарите, които работят с рентгенови апарати, да продължат да се предпазват максимално от лъчите.

Сърдечните хирурзи, например, използват такова оборудване по време на инвазивни операции и докато болните биват максимално облъчвани, специалистите поемат разсеяната и отразена от пациентите и от стените радиация.

Дозата й по време на една операция не е голяма, но с времето се натрупва и за година може да се равни на 4 до 8 милисиверта. Средностатистическият американец е изложен на около 3 милисиверта радиация от естествени източници годишно.

Изследователите предполагат, че организмът на лекарите може би се адаптира към тези по-високи нива на базата на нивото на молекули, наречени реактивни кислородни видове (РКВ). Те могат да увредят ДНК, ако попаднат в клетките.

Изследваните кардиолози имали по-високи нива на РКВ в плазмата около кръвните си клетки, но в червените кръвни телца те били колкото на останалите лекари. Това означава, че клетките им произвеждат повече глутатион, който ги предпазва.

Резултатите са "изключително интересни", според учените, и показват, че тялото има свои начини да ограничава вредния ефект на радиацията. Необходими са обаче още изследвания, които да установят дългосрочния ефект на облъчването от този тип.

Изледването бе публикувано днес в European Heart Journal.

БГ.ВЕСТИ

Източник: smolyan.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини