Русия и НАТО все още се разминават за Либия

Русия и НАТО остават на противоположни мнения за военната операция в Либия, заяви днес руският министър на външните работи Сергей Лавров, цитиран от Франс прес.

На съвместна пресконференция в Сочи с генералния секретар на алианса Андерс Фог Расмусен след срещата на съвета НАТО-Русия, Лавров посочи, че Москва и Брюксел все така не могат да постигнат съгласие по тълкуването на резолюция 1973 на Съвета за сигурност на ООН дали тя разрешава въздушните удари срещу режима на Муамар Кадафи.

"Ние провеждаме нашата операция в съответствие с мандата на ООН", увери Расмусен, цитиран от ИТАР-ТАСС.

Той подчерта, че военната кампания на НАТО в Либия е била необходима, тъй като в противен случай са щели да загинат много хора. Алиансът не планира да провежда сухопътна операция в северноафриканската държава, уточни в същото време генералният секретар на организацията.

В същото време се появи информацията, че либийският лидер Муамар Кадафи е склонен да напусне властта. Това съобщава руският вестник "Комерсант”, позовавайки се на "добре информиран анонимен източник”.

Изданието твърди, че Полковникът е готов да се оттегли в замяна на гаранции за сигурност, а някои страни-членки на НАТО, в частност Франция, можели да му предоставят такива.

Париж бил склонен не само да размрази част от активите на Кадафи и семейството му, но и обещава да съдейства в случай на мирно оттегляне полковникът да избегне Международния трибунал в Хага, който издаде международна заповед за ареста му.

Освен това се обсъждал и въпросът либийският лидер да остане в родината си.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини