Кърджали и Стара Загора първи в залесяването

Първенци със 100% изпълнение на програмите за залесяване и други дейности, са  Регионалните дирекциите по горите  в Бургас, Кърджали, Сливен и Стара Загора.

До дни ще приключи изпълнението на програмата за залесяване в РДГ – Пазарджик, Смолян и Пловдив.

 По-малък процент се отчита при РДГ-Велико Търново, Ловеч и Русе, защото в тези райони е предвидено залесяване с тополи през есента по поречието на река Дунав.

Почти 100% изпълнение на разчетите си за залесяване, почвоподготовка и попълване на горски култури за първите четири месеца на годината, отчитат Регионалните дирекции по горите /РДГ/ в цялата страна.

От януари до сега са залесени 9 754 дка.,като до края  на  пролетната залесителна кампания се очаква в държавния горски фонд на страната площите да достигнат 10 хил. дка.

През март Изпълнителна Агенция по Горите разработи 2 годишна програма за залесяване на невъзобновени сечища, които не могат да бъдат възстановени по естествен път, заради последиците от горски пожари.

В териториалния обхват на проекта за залесяването на горски терени опустошени от пожар, са включени 15 682 дка на стойност над 8,6 млн. лв.

В годишния план на ИАГ са предвидени и 15 121 дка. за почвоподготовка, като почти половината вече е изпълнен. По данни на агенцията към месец май почвата в над 7 300 дка е обработена и подготвена.

Отново водещи в изпълнението на годишният си разчет са РДГ – Кърджали и РДГ – Стара Загора, които са готови с тази дейност на 100%.

Над 70 % изпълнение на плана имат регионалните дирекции в Кюстендил, Смолян и София.

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини