Майки с висок тестостерон раждат по-умни деца

Учени от университета на Алберта в Канада установиха, че човешките зародиши, изложени на високи нива на тестостерон в майчината утроба, имат по-голям коефициент на интелигентност, когато пораснат, пише БТА, като се позовава на в. "Кориере дела сера".

Тестостеронът погрешно се счита като изключително мъжки хормон, припомня вестникът. Неговата концентрация е десет пъти по-висока у представителите на силния пол още от четвъртия им месец , но той присъства и в женския организъм.

Функциите на тестостерона се проявяват по различен начин при мъжете и жените, като определят тяхната мускулатура, метаболизъм, сърдечносъдовата и репродуктивната система.

При дамите повишените нива на "мъжкия" хормон понякога им поднасят неприятни естетически изненади, като силна окосменост, акне, мазни коси и др. Но за плода през бременността има само полза от подобно свръхпроизводство на майката.

Учените от университета на Алберта установиха, че децата, изложени на високи нива тестостерон в майчината утроба, са с коефициент на интелигентност над 130. Те проявяват изразени дарби в областта на изкуствата, математиката и науките, когато пораснат.

Следващата стъпка на учените ще бъде да проследят с магнитен резонанс фазите на мозъчното развитие на подобни зародиши, за да се установи как точно те се превръщат в потенциални гении, пише вестникът.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини