Семейство обикаля света 11 години с 83-годишен автомобил

Стигнахме ли вече? За семейство Зап отговорът е винаги не. Те пътуват по света в продължение на 11 години, като през това време стават родители на 4 деца ...и все още не са пристигнали.

Специално внимание заслужава колата им - Graham Paige Model 610 от 1928 г., която Харман Зап получава от дядо си. Античното возило е дом за семейството през последните 11 години.

Херман и Канделария за женени от 1996 година, а се познават от детските си години -  той бил на 10, тя – на 8 години. Херман Зап е бивш IT специалист.

Пътуването им е безкрайно – от 2000 г., когато получават колата, до момента са изминали с нея невероятните 142 000 мили (над 228 хил. км.). По време на обиколките из четири континента се раждат и растат четирите деца на Херман и Канделария - Pampa (8), Tehue (8), Paloma (3) и Wallaby (1). 

Единственото трудно правило, което двойката трябва спазва, е ограничението на скоростта до 40 мили в час, заради възможностите на 83-годишната кола. С тази скорост те прекосяват  Южна и Северна Америка, Австралия, Нова Зеландия и сега – Азия. 

Всяко от децата е с различна националност. Pampa на осем, е родом от Грийнсбъро, Северна Каролина. Tehue на пет - от Аржентина. Тригодишната Палома е от остров Ванкувър. Бебето, което носи името на дребен вид кенгуру е от Австралия.

Всяка нощ на семейство Зап готови да прекарват в или около палатка до колата си, но по-често са приютявани от приятелски настроени местни. Херман казва, че 12000 души са помогнали на семейството през последните 11 години.

Децата са обучавани "вкъщи" от родителите си чрез онлайн услуга, която им дава редовно актуализирана програма. При всяко спиране в близост до компютър принтират новите уроци, за да преподават на децата си. 

"Какъв по-добър начин за моите деца да бъдат образовани, от този да видят света", казва Херман. Те са виждали скачащо кенгуру, чували са рева на мечка гризли в естествената им среда. "Моите деца са видели излитането на космическа совалка и знаят думи на различни езици. Получават опит от толкова много различни култури."

По време на първото пътуване до Аляска, излиза първата книга на двойката - Dream Chaser, която става най-продаваната книга на Международния панаир на книгата на Коста Рика. Продадени са 12 000. Втората им книга става бестселър в Аржентина след публикуването и през 2005 г.

Мира Захариева

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини