КАТ ще подарява играчки докато проверява за колани

От днес стартира кампания за безопасно движение по пътищата, съобщиха от ОД МВР в Смолян.

От 7 март до 13 март в цялата страна ще тече акция за повишаване на пътната култура под надслов”Коланите спасяват живот-запази детето си!”.

При констатирани нарушения, ще бъдат глобявани водачи и пътници.

Ако обаче пътуващото в автомобила дете е било препасано с предпазен колан, полицаите ще раздават играчки на малките пътници.

Смолянския регион е с най-ниската криминална престъпност в страната, но по брой на пътни инциденти и катастрофи води пред доста други области.

Само от началото на годината в областта са станали 15 тежки катастрофи с 15 пострадали пътници. Едва 6 от тях са ползвали колани, а останалите са били без предпазни средства.

През 2010г. тежките пътни инциденти на територията на смолянско са били 76 на брой.

От ранените 88 души 26 са били без колани, а един от тях е загинал.

Основната цел на националната кампания “Коланите спасяват живот!” “Запази детето си!” е врамките на 1 година 90% от водачите и пътниците на предните седалки да слагат колани.  Поне 50% да достигнат ползващите обезопасителни системи за превозване на малки деца, е друг акцент на акцията, за която не е обявен краен срок.

Статистиката към момента сочи, че в България 80% от пътуващите извън населени места ползват колани.

С 10 % по-малко са тези, които ги слагат и при шофиране в рамките на населеното място.

Спрямо водещите европейски страни, където над 95% от пътниците на предните места в колата са „препасани”, България е доста назад в класацията.

Проучвания на Министерство на транспорта във Великобритания показват, че от 565 души, загинали при  пътни катастрофи, 300 е могло да оцелеят, ако са поставили предпазните колани.

            В Швеция, където  коланите се ползват  от 92 % от гражданите, 40 % от загиналите в момента на катастрофата са били без предпазен колан.

Чудомира Щерева

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини