Климатичните промени вдигнали алкохола във виното

Френските учени си поставиха интересна задача – да понижат съдържанието на спирт във виното, като съхранят обаче обичайния му вкус. Това се налагало, тъй като заради бързо менящия се в страната климат в червените, белите и розовите вина започнал по-силно да се усеща алкохолен вкус, съобщава ИТАР-ТАСС.

Този процес се наблюдавал в последните три десетилетия. Така, ако през осемдесетте години на миналия век произведените във Франция вина средно са съдържали 10-11% алкохол, то сегашният показател е на ниво 13-14%. В южните райони на страната той вече е 15%.

Сега група учени начело с Жан-Луи Ескюде се опитва да направи селекция, с която да се създаде сорт винено грозде, чиито плодове ще имат понижено съдържание на спирт. Учените залагат на кръстосването на различни сортове грозде.

Разработен е още един метод – извличането на спирта от виното в крайната фаза на неговото производство. Той е заимстван от технологията за пречистването на водата и носи същото име – реверсивна осмоза. Тоест виното или гроздовият сок се подлагат на филтрация, която няма да повлияе на вкуса на крайния продукт, тъй като е физически, а не химически процес.

Междувременно учените работят и над още един интересен проект – създаването на безалкохолно вино, в което съдържанието на спирт ще бъде 0,2%, и работата по него е близо до своя край. Вече е решено виното да получи наименованието „Бон нувел“ (Добра новина). За рекламата на напитката е създаден и специален сайт.

Източник: dnes.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини