Нова година, нов регистър - на длъжниците

От началото на 2011 година ще заработи регистър на длъжниците в България. Това обявиха от Камарата на частните съдебни изпълнители, цитирани от БНР.

Справки от този регистър ще могат да изискват банки и държавни институции, ако се интересуват от евентуални задължения на техен клиент.

Справката ще е на принципа "всеки за себе си", обясни Георги Дичев, председател на Камарата на частните съдебни изпълнители. Така ще могат да бъдат запазени личните данни.

По думите на Дичев частните съдебни изпълнители са без конкуренция по отношение на работата си.

Без да искам да обиждам никого, но резултатите показват, че реално конкуренция на практика няма, тъй като кредиторите се обръщат към частни съдебни изпълнители - за тези години 350 хиляди образувани дела при частни съдебни изпълнители, 1 милиард и близо 400 милиона лева събрана сума, хиляда нови открити работни места, 100 хиляди приключени дела, подчерта той.

Според него България е успяла да направи добра реформа и да изгради действаща система на съдебното изпълнение, за чиято работа е необходима подкрепата на държавата. По думите му политически въпрос е докога в страната ще продължи да действа дуалистичният модел с държавно и частно съдебно изпълнение.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини