Константин Пенчев е новият омбудсман

Константин Пенчев ще бъде новият омбудсман. Това обяви от парламентарната трибуна председателят на Комисията за избор на омбудсман Юлиана Колева.

При тайното гласуване депутатите са избрали председателят на ВАС Константин Пенчев. За него са гласували 137 народни представители. За опонентката му Сабрие Сапунджиева са гласували 51 депутата.

Пенчев няма да поеме веднага поста, защото му предстои сложна процедура по освобождаването му от председателския пост във ВАС.

По-рано днес Пенчев заяви, би искал да бъде "обществен адвокат, но със съзнание и задръжки на съдия".

"Няма да занимавам депутатите с моята биография, тъй като беше подробно изложена. През последните години заемам ключови постове в държавата и всяка моя стъпка беше следена. Гражданската ми позиция по много въпроси ми създаде много врагове сред висшите магистрати, но ми спечели много повече приятели", допълни Константин Пенчев.

"Дали ще защитавам еднакво всички граждани? Не няма. Има т.нар. уязвими групи граждани, които ще защитавам по-енергично”, заяви той и даде за пример децата в домовете и хората с увреждания. По думите му омбудсманът трябва да бъде във всяко полицейско управление, където се чува за полицейско насилие. Омбудсманът трябва да бъде дори в бл. 20 в Ямбол.

"Имам убеждението, че нашето общество има нужда повече от разбирателство, отколкото от конфронтация", добави Пенчев.

Кой е Константин Пенчев?

Константин Любенов Пенчев е роден на 21 март 1952 г. в град София.

През 1976 г. завършва Юридическия факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски”. Има специализация по защита на конкуренцията във Франция през 1991 г.

От 1977 до 1978 г. е стажант-съдия в Софийския окръжен съд. После става младши съдия в Софийския градски съд.

От 1981 до 1984 г. е председател на Свогенския районен съд.

От 1984 до 1986 г. е специалист в отдел „Договорен и правен” при Министерството на външните работи.

През 1986 г. Константин Пенчев става съдия в Софийския окръжен съд и е такъв до 1989 г. От 1989 до 1994 г. е зам.-председател на Софийския окръжен съд. От 1994 до 2004 г. Пенчев е адвокат към Софийската адвокатска колегия.

От 2001 до 2004 г. е народен представител в 39-тo Народно събрание.

Член-учредител е на партията „Национално движение Симеон Втори” (от 6 април 2002 г.) и съавтор на Устава на НДСВ. На учредителното събрание е избран за председател на Контролния съвет на партията.

На 2 март 2004 г. Константин Пенчев е номиниран за председател на ВАС. Избран е на поста на 22 март 2004 година.

Константин Пенчев е женен, има две деца. Владее френски, руски и английски езици.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини