Потвърдиха нови 16 случая на нилска треска в Солун

Последните резултати от изследванията на болните от менингит в Солун потвърдиха, че 16 души са заразени от нилска треска. Властите в Гърция взеха мерки и пръскат с препарати областите,където се предполага, че има заразени комари, предаде БНР.

Властите препоръчаха на гражданите да ходят с дрехи, покриващи цялото им тяло.

Главният лекар на болницата за заразни заболявания "Лимодон" в Солун потвърди днес, че от постъпилите в последния месец 24 пациенти с минингит, 16 са болни от западнонилска треска. Изследванията потвърдиха също, че двама от тримата починали в последните дни са били носители на вируса, но смъртта е настъпила от други здравословни проблеми.

Епидемолозите в Солун, които лекуват пациентите са единодушни, че вирусът е рисков при възръстните хора. Хоспитализираните са на възраст над 70 години. Двама младежи вече са изписани от болницата в добро здравословно състояние.

От Министерството на здравеопазването отбелязват, че най-резултатният метод за борба с тигровия комар е пръскането със специални препарати, което вече се извършва в Северна Гърция. Под надзор е блатната делта на реките, където има вероятност да съществуват огнища на опасния тигров комар.

Гръцките лекари предполагат, че има и още заразени хора, но без симптоми на треска.

Западнонилският вирус се разпространява чрез ухапване от заразени комари. Болните обаче не са преносители на болестта. В повечето случаи заразата преминава с лека температура и с болки в мускулите или без каквито и да са симптоми. Усложения се наблюдават в по-малко от един процент от заразените.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини