Facebook среща неочакван отпор

Когато Facebook пусна през май най-новото си приложение - Facebook Connect, най-бързо разрастващата се социална мрежа не получи реакцията, на която се надяваше.

Вместо похвали, Facebook беше засипан от оплаквания на разгневени потребители, които се заканваха, че повече няма да ползват мрежата.

Разочаровани от неглежирането на личните им данни от страна на Facebook, двама канадци - Матю Милан и Джоузеф Дий създадоха сайта QuitFacebookDay.com, чрез който призоваха хората да напуснат социалната мрежа заедно на 31 май.

В личния си блог Милан заяви, че е "неприемливо организации да ползват лични данни на потребители без последните да имат избор".

Битките за лична неприкосновеност

Създаден през 2004 г. от харвардския студент Марк Зукерберг, Facebook първо е вътрешна мрежа за учещите в Харвард. Скоро обаче тя се разраства, обединавайки всички студенти в САЩ и Канада. През 2006 г. мрежата отвори виртуалните си врати за всички.

В началото на 2010 г. Facebook има 400 млн. потребители, 70% от които живеят извън Щатите.

С Facebook се промениха и представите за лична неприкосновеност. През 2007 г. мрежата активира услугата за публично търсене, което означава, че всеки, избрал опцията профилът му да бъде виждан от всички, автоматично се появява като резултат в световните търсачки.

Най-големите промени дойдоха през 2009 г., когато Facebook започна мащабни промени по профилите, засягащи името, населеното място, снимките, приятелите и др.

За много потребители Facebook Connect беше последната капка, която преля чашата. Новото приложение позволява Facebook да се свързва с други места в мрежата и така например, когато някой извърши някаква активност на стената си, то тя бива отразена в други публични страници.

В търсене на алтернативи

След седмици на ожесточени спорове и обвинения, Facebook ще промени своята политика към личната неприкосновеност, позволявайки на потребителите си по-лесно да избират личните си настройки.

За някои обаче, тази стъпка идва твърде късно.

В QuitFacebookDay.com вече са се регистрирали 25 000 души. Въпреки че това е незначителна част от 400-те милиона, ползващи Facebook, скорошно изследване показва, че 60% от потребителите на социалната мрежа се замислят дали да не я напуснат, а 16% вече са го направили.

Появяването на нови социално ориентирани сайтове като Diaspora и насоченият към мюсюлманите MillatFacebook, показва, че потребителите все по-често започват да търсят алтернативи.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини