Подходящ ли е той ... проверка за съвместимост

През първите месеци на любовта, влюбените се гледат през розови очила. Под влияние на страстта, те не се замислят за това, дали са подходящи един за друг.
Преди да избързате и да сключите граждански брак или да раждате деца, обмислете трезво преценката си за своя партньор. Подходящ ли е той да вас?

Шансовете ви за здраво и щастливо семейство се повишават, ако между вас има съвместимост. Различават се няколко нива на съвместимост - физиологична, психологична, социокултурна и семейно-ролева.

Езикът на тялото
Чертите на лицето, тембърът на гласа, миризмата, мимиката - ние веднага оценяваме тези характеристики и или се влюбваме, или подминаваме човека. Понякога пренебрегвайки "звънеца" на неприемането, ние взимаме решение за продължаване на съвместните отношения. В този случай не е изключено след 1-2 години естествената миризма от тялото на мъжа, която ви дразни от самото начало, да стане повод за развод.
Вие трябва да оцените добре и сексуалната си съвместимост. Потребността от любовни ласки е различна за всеки - едни се нуждаят от ласки веднъж седмично, а други - по няколко пъти на ден.
Хората се делят на "сови" и "чучулиги". С времето биоритмите на партньора могат да станат проблематични за вас. В семейството, в което мъжът обича да бодърства до полунощ, а жената е станала рано сутринта и до вечерта се е оклюмала, не може да съществува необходимото общуване.

Пасване на характерите
Основната причина за разводите е "несходство в характерите". Характерът на човека е резултат от неговия темперамент и възпитание, насочеността на неговата воля и ум. Той се проявява и по отношение на другите хора, и към работата, и към самия човек.
Ако единият от партньорите не се впечатлява от безпорядъка в дома, а вторият се нуждае от стерилна чистота, кавгите са неизбежни.
Ако единият се дразни от прекомерната емоционалност, с времето впечатлителността на другия може да се превърне в един доста дразнещ фактор.
Сред качествата, които затрудняват и дори могат да разрушат брака, на първо място се нареждат: неотстъпчивостта, сприхавостта, обидчивостта, нервността, стремежът за натрапване на своето мнение на другия, самовлюбеността, безотговорността , немарливостта.

Интелектуално-културният багаж
Ако с определен човек имате еднакъв умствен багаж, интелектуални способности и културен кръгозор, вие много лесно ще си говорите "на един и същи език". Принадлежността към едно и също съсловие осигурява на съпрузите и по-голямо взаимно разбиране. Именно затова, както показва времето, по-малко устойчиви са тези бракове, в които двойките са с твърде голяма разлика във възрастта, образованието, социалното положение и материалното благополучие.
Сходството в ценностната система и целите в живота са важен фактор за съпружеската хармония. Обръщайте внимание на политическите и религиозните възглед на партньора си, на неговите нравствени и естетични ориентири, идеали и убеждения. Разногласията по тези въпроси обикновено са неразрешими.

Разберете какви са приоритетите в живота на вашия партньор. Ако той поставя на първо място работата си, парите и развлеченията, а семейството дори не фигурира в плановете му, струва ли си да си губите времето с него и да се надявате на сполучлив брак?

Семейните ценности
За постигането на съпружеска хармония от особена важност е съвпадането на семейните ценности и общите възгледи за ролята на мъжа и жената. Вие трябва да сте наясно с мотивите на вашия партньор за създаване на семейство, за неговите очаквания от брака и плановете му за деца.
Съгласуваността е важна и в разпределянето на правата и задълженията. Парите в семейството може да носи жената, а децата да се гледат от мъжа - стига това да устройва и двамата съпрузи.
Децата обикновено повтарят модела на родителското семейство. Ако в семейството на вашия партньор е царял патриархат и бащата е доминирал във всяко едно отношение, то и вашият избраник ще се стреми към подобен начин на живот.

Хармоничен е този брак, в който хората хората удовлетворяват своите основни потребности - от общуване, секс, духовно и интелектуално развитие, материални блата и т.н. Важно е партньорите да намират подкрепа на своите постъпки и чувства и за усещат своята значимост.

И както мъдро отбелязва един мислител: "Сполучливият брак е нещо повече от намирането на подходящ човек, това е и способността самият ти да бъдеш такъв човек".

Източник: tia.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини