Белгия може да се окаже първата страна в Европа, забранила бурката

Белгия е на път да стане първата европейска страна, забранила бурката, след като парламентарна комисия подкрепи предложението да постави извън закона носенето на традиционния мюсюлмански воал, позовавайки се на националната сигурност и правата на жените, пише "Дейли телеграф". 

Единодушното решение на членовете на комисията по вътрешни работи, с подкрепата на основните белгийски политически партии, подготви почвата за гласуване в парламента след три седмици. 

Предложеното законодателство ще забрани всякакво облекло и воали, които не позволяват на носещия ги да бъде идентифициран, включително никаб, закриващ цялото лице и бурката, които се носят от малка част от мюсюлманките. 

Нарушителите на забраната могат да бъдат глобени с еквивалента на 22 британски лири и да получат до седем дни затвор, ако не притежават писмено разрешение от полицията да носят въпросните аксесоари. 

Денис Дюкарм, белгийски депутат от либералното Реформистко движение, което изготви проектозакона, прогнозира, че той ще получи пълната подкрепа на парламента на 22 април.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини