ЕС се готви да въведе мита върху евтините стоки от Temu и Shein

Европейската комисия се готви да наложи мита върху евтините стоки, идващи от Китай, писа „Файненшъл таймс“, като се позова на свои източници.

Според действащите правила стоки на стойност под 150 евро могат да се внасят в ЕС безмитно от страни извън ЕС. Ставката за продукти над този праг варира според вида им.

Очаква се най-засегнати от промяната да са онлайн търговците в големи платформи като Temu, Shein и Ali Express.

Според един от източниците на „Файненшъл таймс“ този ход има за цел да се пребори с огромния поток нискокачествени стоки, внасяни от Китай. По данни на Комисията през миналата година в ЕС са внесени 2,3 млрд. артикула под прага от 150 евро.

През изминалата година Китай е бил най-големият доставчик на стоки за ЕС - от Китай са дошли 20,5% от влезлите стоки.

Комисията обсъждаше прекратяване на безмитното освобождаване като част от митническата реформа, предложена през май 2023 г.

Мита ще се налагат само на търговците на дребно. Това означава, че продавачите с база в Европа като Amazon е малко вероятно да бъдат засегнати.

Новината, от една страна, събуди опасения за претоварване на и без това натоварените митници и оскъпяване на стоките. От друга страна, стои въпросът със безопасността на продуктите, които често не отговарят на изискванията на съюза. Дрехи, играчки, електрически уреди и козметика са с най-често докладвани проблеми относно безопасността.

Засега решението на Европейската комисия не е обявено официално.

 

Източник: Offnews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини