До последно няма да се знае ще има ли кабинет. Утре ГЕРБ номинира председател на НС

Сред спряганите за имена са тези на Цвета Караянчева, Йорданка Фандъкова и Росен Желязков

Ден преди официалното начало на 50-ото Народно събрание въпросителните остават много. Все още не е ясно дали ГЕРБ и ДПС ще намерят подкрепа за кабинет с първия мандат сред малките партии.

След като вчера единствено ДПС уважи поканата на ГЕРБ и дойде да разговаря с тях в парламента, днес същата ситуация се повтори с „Има такъв народ“ - единствено те се отзоваха. БСП и „Величие“ отказаха да се явят.

Уволненият от президента Георги Първанов служител на НСО, понастоящем лидер на „Величие“ - Николай Марков, изпратил писмо лично до лидера на ГЕРБ Бойко Борисов с молба за среща, съобщи Деница Сачева от ГЕРБ след срещата с ИТН.

Миналата седмица в интервю за БНР Марков каза, че няма да преговаря с „контактьорки“, визирайки преговорния екип на ГЕРБ, състоящ се от три дами - Сачева, Теменужка Петкова и Рая Назарян.

След като приключи срещата на ГЕРБ и ИТН в търсене за евентуална подкрепа за първия мандат, Сачева съобщи, че Марков е изпратил писмо до Борисов с молба за отделна среща тет-а-тет (конфиденциален разговор между двама души). „Такава среща няма да се състои“, категорична беше тя.

Днес освен „Величие“ и БСП отказаха да се явят на срещата за преговори. Единствената случила се среща е с „Има такъв народ“, но след нея така и не стана ясно - ще подкрепи ли партията на Слави Трифонов кабинет на ГЕРБ, или не. Двете формации тепърва ще преговарят още.

Деница Сачева отбеляза, че е добре това да стане максимално скоро. И от двете формации твърдят, че конкретни имена на министри не са били обсъждани. Според ИТН най-добрият вариант е да се направи експертен кабинет. Въпреки това от партията на Слави Трифонов помолиха медиите да не правят крайни заключения и че са били обсъждани само политики и не е постигнато съгласие.

ГЕРБ предлагат формулата на „правителство със споделена отговорност“.

Утре се избира председател на 50-ото Народно събрание

Утре сутрин ГЕРБ ще решат кого да номинират за председател на новия парламент. Досегашният председател Росен Желязков, свален от поста си в последните дни на 49-ото НС, се отказа от мястото си в Европейския парламент, което го прави възможен кандидат.

Освен това в парламента след известна пауза утре ще влезе и Цвета Караянчева - председател на 44-ото НС.

Твърди се, че ГЕРБ е възможно да номинират и бившата кметица на София - Йорданка Фандъкова, която утре ще се закълне като народен представител.

 

Източник: Offnews.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини