Войната в Украйна: Защо Китай няма интерес тя да приключи

Китай не иска и не може да посредничи за прекратяване на войната в Украйна. Пекин дори има интерес тя да продължава по-дълго, защото ангажира силите на САЩ и техните съюзници. Това определено носи ползи за Пекин.

Мирната конференция за Украйна, която се проведе в Швейцария, не доведе до пробив. Разбира се, заключителното комюнике, подписано от близо 80 от участващите над 90 държави, може да се разглежда като малък успех. Но това няма да даде на народа на Украйна никаква надежда за скорошно прекратяване на войната.

Страната агресор Русия не беше поканена на срещата и надеждите се бяха свързани с Пекин. Мнозина смятаха, че най-близкият довереник на кремълския военачалник, китайският диктатор Си Дзинпин, би могъл да повлияе на Владимир Путин. Но Пекин отклони поканата, аргументирайки се с това, че Москва не е сред участниците във форума.

Китай нямаше принос

През изминалите повече от две години от началото на руската инвазия в Украйна Китай не допринесе с нищо съществено за постигането на мирно споразумение. На първата годишнина от нахлуването Пекин разпространи план от десет точки, който по същество отразяваше исканията на Кремъл – една твърде едностранчива позиция, с която Китай не можеше да претендира за ролята на неутрален посредник.

Вероятно има и други причини Китай да игнорира конференцията в Швейцария. В настоящата ситуация страната не би била в състояние сама да започне и да ръководи дипломатическа инициатива, която да съчетава приблизително толкова различни интереси, колкото са и в Близкия изток. За Пекин обаче не е интересно да посредничи в един сценарий, в който накрая успехите могат да си припишат Съединените щати и техните съюзници.

Пекин крепи Путин, но не му вярва

И още един аспект е важен в отношенията между Пекин и Москва: руският президент Путин отива тази седмица на крака при севернокорейския диктатор Ким Чен Ун. От една страна, Пекин не иска да създава впечатление, че е в съюз с тези две държави. От друга, обаче, той иска да знае какво планират Москва и Пхенян заедно. Не без основание трите страни - Русия, Китай и Северна Корея - сега се разглеждат като ос на злото. В същото време те си нямат пълно доверие една на друга.

Това недоверие ще продължи да определя политиката на Пекин по отношение на съюза му с Путин. Китай има интерес войната в Украйна да продължи, тъй като тя ангажира силите на САЩ и техните съюзници. Ако Си реши да провокира конфликт в Азия, било то с Тайван или Филипините, американците няма да могат да реагират достатъчно бързо на евентуална ескалация в Азиатско-Тихоокеанския регион.

Малка надежда: оста Китай-Саудитска Арабия

Съществува надежда, че в Саудитска Арабия може да се проведе нова среща на върха за мир в Украйна. Кралството поддържа отлични отношения със САЩ, но и с Китай. А един от малкото дипломатически успехи на Пекин е свързан именно със Саудитска Арабия: миналата пролет Пекин помогна за нормализирането на отношенията между саудитците и Иран.

Възможно е престолонаследникът Мохамед бин Салман да успее да убеди китайския владетел и съюзник Си Дзинпин да се обърне срещу Русия по темата за Украйна. Твърде много поводи за подобна надежда няма, но все пак трябва да се опита всичко, за да спрат кръвопролитията в Украйна.

*Александър Гьорлах е старши научен сътрудник в Съвета по етика в международните отношения „Карнеги“ и научен сътрудник в Института за интернет към Оксфордския университет. Живял е в Тайван и Хонконг.

 

Източник: http://www.dw.com

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Още новини

Последни новини