Милиони насекоми преминават всяка година през тесен проход в Пиренеите

„Виелица от жълти и бели пеперуди, като буря от венчелистчета“ - повече от 17 милиона насекоми преминават през тесен проход в Пиренеите всяка година, сочи изследване, което за първи път описва в детайли тази впечатляваща миграция, предаде АФП.

В горещ септемврийски ден, в прохода Бухаруело на границата между Франция и Испания, британският учен Уил Хоукс се оказва обгърнат от облак от насекоми, които бръмчат „решително“.

В краката си Хоукс вижда „жив килим“, разказва пред АФП изследователят от университета на Ексетър, Великобритания, и водещ автор на изследването, публикувано в сп. „Протоколи Б“ на Британското кралско дружество (Proceedings B of the British Royal Society).

Домашни мухи, пеперуди, водни кончета... всяка година повече от 17 милиона насекоми преминават през широкия едва 30 метра проход Бухаруело, според специалиста по миграцията на насекомите.

В пика на вълната всяка минута през прохода преминават над 3000 насекоми, които от континентална Европа се насочват на юг.

Феноменът е документиран още през 1950 г. от британските орнитолози Елизабет и Дейвид Лак, които говорят за „най-забележителното“ по рода си събитие.
    
Тази масова миграция обаче не можеше да бъде измерена количествено. Поради тази причина от 2018 г. насам всяка есен екипът от изследователи на Уил Хоукс посещава прохода Бухаруело, където инсталира видеокамери и капани по пътя на насекомите, за да ги преброи и идентифицира.

Повечето (90 процента) от тях са Episyrphus balteatus - вид насекомо от семейство Сирфидни мухи с оранжеви и черни ивици. Тези летящи насекоми се хранят с листни въшки и следователно са идеални за премахването на вредители по посеви или градини, обяснява Уил Хоукс.
       
По думите на изследователя те са и „талантливи опрашители“, тъй като изминават стотици километри. Тези насекоми могат да се окажат по-добри опрашители от „относително уседналите“ пчели.

Смята се, че броят им е намалял в резултат на климатичните промени, употребата на пестициди и загубата на местообитания, казва ученият, позовавайки се на германско изследване от 2020 г.

Според Уил Хоукс в миналото миграцията на този вид мухи е била още по-зрелищна. Въпреки това спектакълът остава „магически“, коментира той и препоръчва пътуване до прохода Бухаруело в слънчев ден през септември или октомври, особено ако вятърът духа от юг.

 

Източник: БТА

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини