„Хамас“ приветства внесена от САЩ резолюция в ООН за мир в Газа

Русия се въздържа, но не попречи на общото решение в Съвета за сигурност

Палестинската ислямистка групировка „Хамас“, нейният съюзник - групировката „Ислямски джихад“ - и съперничещата им Палестинска автономна власт на президента Махмуд Абас приветстваха приетата вчера от Съвета за сигурност на ООН резолюция, подкрепяща предложение за примирие в Ивицата Газа, предадоха Ройтерс и БТА. На фона на продължаващия вече девети месец конфликт планът получи допълнителна тласък от ООН, след като 14 от 15-те страни в Съвета за сигурност приеха изготвена от САЩ резолюция в подкрепа на предложението. Русия се въздържа.

В изявление „Хамас“ обяви, че е готова да сътрудничи с посредниците за прилагането на принципите, залегнали в плана. По-рано вчера групировката заяви, че е склонна да приеме само споразумение, което ще осигури прекратяване на войната в Газа, докато израелският премиер Бенямин Нетаняху каза, че е решен да продължи войната срещу „Хамас“.

„Хамас приветства съдържащото се в резолюцията на Съвета за сигурност, която утвърждава окончателното прекратяване на огъня в Газа, пълното изтегляне, размяната на пленници, възстановяването на Газа, връщането на разселените лица в районите, в които живеят, отхвърлянето на всякаква демографска промяна или намаляване на площта на Ивицата Газа и доставката на необходимата помощ за нашия народ в ивицата“, се казва в изявление на въоръжената групировка.

Миналия месец американският президент Джо Байдън представи споразумение за примирие, което предвижда поетапно спиране на огъня в следствие на което да се стигне до окончателно прекратяване на войната. Израел обаче заяви, че ще се съгласи само на временни паузи, докато „Хамас“ не бъде победен, а „Хамас“ отвърна, че няма да приеме споразумение, което не гарантира прекратяване на войната.

Отделно „Ислямски джихад“ заяви рано днес, че гледа положително на резолюцията, особено по отношение на проправянето на път към постигане на цялостно прекратяване на агресията и пълно изтегляне на израелските сили от ивицата Газа.

„Хамас“ заяви също, че е готова да участва в непреки преговори за прилагане на принципите, „които са в съзвучие с исканията на нашия народ и съпротивата“.

В окупирания от Израел Западен бряг палестинското президентство приветства резолюцията, като заяви, че подкрепя „всяка резолюция, която призовава за незабавно спиране на огъня в Газа и запазва целостта на палестинската земя“.

 

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Още новини

Последни новини