В 4 града в област Хасково ще се провеждат обучения за онкоболни и техните права

Над 20 оплаквания за дискриминация на работното място са подадени от пациенти към Сдружение българска асоциация за хора с онкологични и други заболявания „Живот“ в Хасково. Затова от сдружението започват инициатива, свързана с провеждането на обучения на онкоболни, техните права и защита.

"Голяма част от онкоболните се притесняват да споделят за заболяването си пред обществото, биват дискриминирани на работното място или не получават грижи от лекарски екип, след провело лечение в друга болница. Целта на нашия проект е да подобри и осигури ефективно справяне при различни ситуации на дискриминация и търсене на справедливост от уволнение от работа, от лекарска грешка или други обстоятелства, които накърняват човешкото достойнсотво и правата на хората с онкологични заболявания"- каза председателят на сдружението Минка Арабаджиева.

Обучителната програма за онкоболни ще се проведе в градовете Стамболово, Тополовград, Ивайловград и Хасково. Те ще бъдат двудневни като първия ден включва обучение в 3 модула: социална защита и права, здравни права на пациентите, правна защита на онкоболните от дискриминация. Вторият ден е за практически съвети от трима експерти на тема" Моите права на онкоболен".

В момента в онкологията в Хасково са записани 8 796 пациента.Според специалистите профилактиката е от голямо значение при последвалото лечение на заболелите.

Проектът се съфинансира от Европейския съюз, с подкрепата на Фондация "Рабоилница за граждански инициативи".

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини