Министър Малинов обсъди финансирането на проекта за нови ядрени мощности с президента на Ексим Банк

“Изграждането на нови ядрени мощности на площадката на АЕЦ “Козлодуй” е един от основните приоритети в работата на настоящето правителство. Уверени сме, че в тясно сътрудничество с нашите американски партньори от Уестингхаус ще успеем да следваме приетия с решение на Народното събрание на Република България от 18.12.2023 г., график за изграждане на 7-ми блок”. Това каза министърът на енергетиката Владимир Малинов по време на срещата си с Рита Люис - председател на борда на директорите и президент на Ексим Банк, предава Правителствената пресслужба.

Експортно-импортната банка на Съединените американски щати (EXIM Bank) е официалната агенция за експортно кредитиране на САЩ. Тя е независима агенция, чиято мисия е да подкрепя американските компании в развитието на местни и международни проекти. Съгласно предварителния график по цитираното решение на Народното събрание, в срок до 30.07.2025 г. следва да завършат преговорите за осигуряване на външно финансиране с финансиращи институции за изграждане на нови ядрени мощности.

От страна на президента на Ексим Банк бе потвърдена приоритетността за финансиране на проекта в България. По думите на Рита Люис банката ще стартира действия на оперативно ниво, за да бъде осигурено финансиране съгласно графика на парламента.

“Разчитаме на опита и експертизата на Експортно-импортната банка на Съединените американски щати, за да бъде изграден 7-ми блок на АЕЦ “Козлодуй” в заложените срокове. Уверен съм, че с присъединяването на банка от ранга на Ексим в проекта, той ще е още по-привлекателен и за други финансиращи институции”, подчерта министър Малинов. По време на разговора бяха набелязани необходимите стъпки за ускоряване на процеса по финансиране.

Енергийният министър и президентът на банката обсъдиха също развитието на възобновяемите източници и батериите като технология за съхранение на енергия. “Българската страна работи активно в тази сфера, за да отговорим адекватно на бъдещите предизвикателства в развитието на енергийния отрасъл. Увеличава се необходимостта от навлизане на системи за съхранение на енергия, които ще позволят стабилност и предвидимост на енергията, произведена от възобновяеми източници”, подчерта Малинов.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Още новини

Последни новини