Литературна среща в „Славейков“

Вълнуваща среща с писателя Светозар Казанджиев се проведе в Средно училище „Петко Рачов Славейков“ в Кърджали. Авторът епичния роман „Съдба“ посети училището за шампиони и се срещна с ученици от гимназиалния етап на обучение, най-вече активно пишещи и четящи млади хора и представители на Журналистическия клуб.

Срещата се проведе в кабинета по български език и литература, където славейковци посрещнаха с „добре дошъл“ писателя, сътворил едно „мащабно платно, върху което е проектирана съдбата на Родопа планина и България през последния половин век“, както сам той определя романа си „Съдба“.

Този роман е и поводът за срещата с родопския писател, още повече, че книгата е обявена за „Роман на годината“ за 2022 година. Роман, получил признанието на Съюза на българските писатели и удостоен с Национална литературна награда.

Завладени от увлекателния разказ на Светозар Казанджиев, учениците и учителите на „Славейков“ се пренесоха в света на хората, сътворили най-тъжната и романтична страница в българската история. Авторът говори и за огромната енергия на думите, за силата на книгите, за личността и мисията на учителите. С изключителното си сладкодумство самият той създаде една непринудена атмосфера, в която всички препускаха на двата емоционални полюса – на смеха и на тъгата.

„Вълнуваща, интересна, запомняща се“, така определиха срещата директорът на училището Милко Багдасаров и присъстващите учители по български език и литература. Очарован от посрещането, Светозар Казанджиев написа по нещо за спомен на училището и на всеки, който бе донесъл своя екземпляр на романа „Съдба“.

Нешка Шопова

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини