Русия съди за измяна бивш служител на "Яндекс" подкрепил съпротивата на Украйна срещу руската агресия

По информация на РИА Новости, Федерална служба за сигурност на Руската (ФСБ) e задържала бивш служител на руската онлайн търсачка "Яндекс", за държавна измяна, поради направено дарение към фонд за закупуване на бронирана техника, боеприпаси, техника и лекарства в полза на въоръжените сили на Украйна.

ФСБ са публикували видео от залавянето на обвинения руснак в района на град Нижни Новгород който е задържан за финансиране на въоръжените сили на Украйна.

Обвиненията за държавна измяна срещу мъжа са, че след началото на войната между Русия и Украйна, той е превел лични средства по сметката на украински фонд "Върни се жив" за закупуване на бронирана техника, боеприпаси и лекарства от въоръжените сили на Украйна. В информацията на ФСБ, не се казва каква е стойността на дарените средства, тоест дали те са 1 или 1 000 000 рубли, единствено е посочено, че средствата са лични.

Други обвинения към него са, че мъжа напуска Русия за да се укрие от службите, за да избегне мобилизация,както и че е бил участник в неразрешени митинги.

В публикувания от ФСБ видеозапис, се набляга на кадър в който са заснети личните вещи на задържания и в тях има Английски речник, което вероятно е укорително. Пред камерата на спец службите мъжа признава, че на 27 февруари 2022 г. е прехвърлил средства на украинската фондация "Върни се жив". Освен това той отговаря на въпросите на спец службите с които потвърждава, че има негативно отношение към руските власти и е участвал в митинги.

Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини