Нетаняху категоричен: Идеята, че ще прекратим войната, преди да бъдат постигнати всички нейни цели, е изключена

Израел ще проведе операция срещу Хамас в южния град Рафах в Газа независимо дали ще бъде постигнато споразумение за прекратяване на огъня и освобождаване на заложници. Това заяви израелският министър-председател Бенямин Нетаняху, цитиран от Ройтерс.

„Идеята, че ще прекратим войната, преди да бъдат постигнати всички нейни цели, е изключена“, категоричен бе Нетаняху.


По думите му Израел ще влезе в Рафах, за да унищожи намиращите се там батальони на групировката „със или без споразумение“, посочва Асошиейтед прес. Израел и Хамас преговарят за споразумение за прекратяване на огъня, което има за цел да освободи заложниците и да облекчи до известна степен положението на палестинците в обсадения анклав.


Израелският лидер се зарече да постигне „пълна победа“ във войната и се сблъска с натиска на партньорите си от националистическото управление да започне офанзива в Рафах, който според Израел е последната голяма крепост на Хамас.


През последните дни нараснаха надеждите, че страните могат да постигнат споразумение, което да предотврати израелско нахлуване в Рафах, където пребивава над половината от общо 2,3 милиона жители на Газа.


Нетаняху неведнъж е отхвърлял прекратяването на войната в замяна на освобождаване на заложници и смята, че настъплението към Рафах е от решаващо значение за унищожаването на бойците след нападението им срещу Израел на 7 октомври, което генерира конфликта. Правителството му може да бъде подложено на жестоки критики, ако той се съгласи на сключване на сделка, тъй като членове на кабинета твърдо поискаха атака срещу Рафах.

 

Източник: FrogNews

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини