Тирът с 403 кг хероин в матраци бил натоварен преди 15 дни и минал няколко граници

    Тираджията Хюсеин Хайр, задържан с рекордното количество от близо 403 кг хероин на българо-турската граница, ще остане в ареста. Това реши днес съдия Анна Петкова от Окръжен съд – Хасково.

    Наркотикът на стойност 16 727 377,92 лева беше открит на ГКПП „Капитан Андреево“ в товарен автомобил, управляван от 64-годишния турски гражданин. В съдебната зала стана ясно, че камионът е бил натоварен в Иран на 2 април, като по документи превозвал 156 спални матрака. Минал е през Азербайджан. Пристигнал в Турция, където шофьорът оставил влекача на паркинг и се прибрал при семейството си за Рамазан Байрам. На 15 април отново закачил влекача и потеглил. На 17 април бил спрян на граничния пункт „Капъ куле“, където е минал обстойна проверка. Там стоката му била разтоварена и контролът продължил 30 часа, но не е било открито нищо нередно. При влизане в България отново е бил подложен на щателна митническа проверка, при която на рентгена са установени лентовидните пакети с хероин, скрити във фабрично запечатаните матраци. Така водачът е бил задържан и прокуратурата в България му е повдигнала обвинение за контрабанда на наркотик в особено големи размери.

    Днес прокурорът по делото Дарина Славова пледира да му бъде наложена най-тежката мярка за неотклонение „задържане под стража“. Държавният обвинител изказа мнение, че няма шанс водачът да не е бил запознат със скрития наркотик, чието количество е рекордно за последните 5 години на ГКПП „Капитан Андреево“.

    „Нелогично е такъв скъп товар да се повери на човек, който няма никаква идея за него, тъй като съществува опасност от негово своеволно поведение по пътя, което бил поставило под риск товара“, заяви Дарина Славова. Тя уточни, че Хюсейн Хайр е пристигнал на пункта в България точно във времето, когато се сменят митническите служители и се предполага, че контролът няма да е толкова стриктен. Поясни, че за престъплението се предвижда наказание от 15 до 20 години затвор и глоба от 200 000 до 300 000 лева.

    Защитникът на обвиняемия – адвокат Гергана Караджонова поиска клиентът й да бъде освободен с мярка „парична гаранция“. Според нея той е жертва. Това заяви и самият той. Мъжът уточни, че няма имущество на свое име, но допълни, че ако се прибере в родината си, ще изтегли заем за евентуалната гаранция. Каза още, че има три деца – на 12, 13 и 14 години. Работел във въпросната фирма от 10 години.

    В крайна сметка съдия Анна Петкова прецени, че турският гражданин трябва да остане в ареста до започване на наказателното дело срещу него. Определението подлежи на обжалване пред Апелативен съд в Пловдив на 30 април.

    Анета Кутелова

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (2)

    • 1
      Ан
      Ана
      11 -1
      19:14, 22 апр 2024
      Ана и него ще го пусне , сега чакаме само парите !
    • 2
      Шо
      Шофьор
      28 0
      20:22, 22 апр 2024
      Вярвам че няма вина шофьора,щом матраците са фабрично направени и това може да се докаже, просто някой някъде не си е платил и сега попарата ще сърба обикновения! Аз за това винаги съм казвал на службите при контрол - каквото намериш в ремаркето всичко е твое, отговорност носят само за кабината!
    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини