Архиерейска заупокойна света литургия за 40 дни от кончината на патриарх Неофит

    Днес се изпълват 40 дни от кончината на Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит. От 9 часа в митрополитския катедрален храм „Св. Неделя“ в София имаше Архиерейска заупокойна света литургия.

    Служението бе оглавено от Врачанския митрополит Григорий - наместник-председател на Светия Синод, заедно с архиереи на Българската православна църква. За литургията в храма дойдоха много православни християни, които носеха цветя и запалиха свещи за душата на покойния патриарх Неофит:

    "С неговата кротост, и благост, и любов към целия български народ, той е пример за поведение за мен като християнин, като човеколюбец, и като човек, който притежава най-добрите качества - равен наравно с всички останали хора".

    В храма се образува и опашка от хора, които чакаха да се поклонят на гроба на патриарха след края на богослужението.

    От 11 часа бе отслужена и панихида за патриарх Неофит. Сред присъстващите са бяха служебният министър-председател Димитър Главчев, както и председателят на Народното събрание Росен Желязков.

    Главата на Българската православна църква почина на 13-ти март на 78-годишна възраст във Военномедицинска болница след продължително боледуване.

    Дядо Неофит е погребан под колонадата на храм "Света Неделя" до гроба на Екзарх Йосиф. 

    Източник: БНР

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини