Търсят се кадри: това е може би най-перспективната професия

Това е може би най-перспективната професия: милиони кадри ще са нужни през следващите години в соларния бранш. Как се става соларен специалист и какви умения се изискват?

Соларният бранш има нужда от все повече специалисти. И в момента по света в този сектор работят много хора - към 9 милиона души. През 2030 година броят им вероятно ще достигне 20 милиона, а през 2050 - цели 60 милиона, сочи проучване за развитието на трудовия пазар в енергетиката.

Соларни инсталации се монтират все по-интензивно: само през 2023 година са били инсталирани соларни модули с обща мощност 444 гигавата, а през 2024 - според прогнозите - към тях ще се добавят още 574 гигавата. Във връзка с това още тази година в бранша ще са необходими повече от 12 милиона работници. Предположенията на експертите гласят, че до 2050 година слънчевата енергия ще стане най-важната в световен мащаб.

Какви работни места се разкриват в соларния бранш?

От една страна нови работни места се разкриват в модерни фабрики за производство на соларни клетки и модули. Там са нужни много кадри за разработването, програмирането, монтажа, поддръжката, логистиката и продажбите. По преценки на Международната агенция за възобновяеми енергии IRENA през 2022 година в производството на модули са работили към 2 милиона души, 1,8 милиона от които в Китай.

Но най-много кадри са необходими за инсталацията на соларните съоръжения. Поне засега не се предлагат много възможности за специализирана подготовка на точно такива кадри - и затова повечето работници идват от други професии. Особено търсени са инженери, електромонтьори, техници и експерти по покривните конструкции.

С какво се занимава соларният специалист?

Соларните специалисти, наричани още солартьори, отговарят за целия процес по инсталирането на плоскостите върху покривите или върху други площи. Освен това планират изграждането на съоръженията, съветват клиентите, изчисляват вероятния капацитет и разходите за частите и монтажа. Те трябва да са наясно и с инсталирането на акумулиращи батерии за покривната конструкция и на устройствата за зареждане на електромобили.

Много фирми обучават сами своите служители. Те показват на колегите как се извършва монтажът на соларните модули, така че те да функционират сигурно. Освен това се предлагат семинари, продължаващи седмици или месеци, в които се придобива необходимото знание. В Германия този вид курсове обичайно се заплащат от фирмите или от Агенцията по труда.

В Швейцария пък междувременно има възможност за тригодишно професионално обучение в тази сфера - първите курсове ще започнат от лятото.

Освен това все повече висши училища включват съответното съдържание в учебните си програми за определени технически специалности, за да подготвят студентите за енергийния обрат.

За неспециалистите пък се предлагат базови курсове, в които те могат да придобият основни умения.

Най-много кадри в тази сфера се търсят там, където тя намира най-широко приложение - например в Китай, Европа, САЩ, Индия, Бразилия и Южна Африка, както и в Австралия, Пакистан, Турция и държавите от Персийския залив като Обединените арабски емирства, които строят соларни комплекси на особено големи площи. В някои държави като Германия нуждата от специалисти е толкова голяма, че кадри се търсят дори и в чужбина.

 

Източник: http://www.dw.com

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини