3-ма синове и 4-ма внуци на лидера на 'Хамас' са убити

Трима синове и четирима внуци на лидера на „Хамас“ Исмаил Хания бяха убити при израелски въздушен удар в Ивицата Газа в сряда, съобщиха представители на „Хамас“ и семейството на Исмаил Хания.

Израелската армия потвърди извършването на атаката, описвайки тримата синове като оперативни служители във въоръженото крило на терористичната групировка, предаде Ройтерс.

„Тримата синове - Хазем, Амир и Мохамад - бяха убити, когато колата, в която се возеха, беше взривена в лагера Ал-Шати в Газа. Четирима от внуците на Хания, три момичета и едно момче, също са били убити при атаката“, каза „Хамас“.

На въпрос за четиримата внуци, убити при въздушния удар, израелските военни казаха, че „в момента няма информация за това“.

Исмаил Хания е в Катар. Той е „жестокото лице“ на международната дипломация на „Хамас“, докато войната с Израел в Газа продължава. Семейният му дом беше разрушен при израелски въздушен удар през ноември.

„Кръвта на синовете ми не е по-скъпа от кръвта на нашия народ“, каза 61-годишната съпруга на Хания, която има 13 сина и дъщери според източници от „Хамас“, пред телевизия Ал Джазира.

Тримата сина и четиримата внуци са путъвали към родния им бежански лагер в град Газа по време на първия ден от мюсюлманския празник Ид ал-Фитр в Шати, според роднини.

Най-големият син потвърди в публикация във фейсбук, че тримата му братя са били убити.

„Благодаря на Бог, който ни почете с мъченическата смърт на моите братя Хазем, Амир и Мохамед и техните деца“, пише Абдел-Салам Хания.

Назначен на най-високия пост в екстремистката групировка през 2017 г., Хания се мести между Турция и столицата на Катар Доха, като избягва наложените от Израел ограничения за пътуване в блокираната Газа и действа като преговарящ в последните преговори за прекратяване на огъня, като освен това комуникира с главния съюзник на „Хамас“ - Иран .

Израел смята цялото ръководство на „Хамас“ за терористи, обвинявайки Хания и други лидери, че продължават да „дърпат конците на терористичната организация „Хамас“.

Но доколко Хания е знаел предварително за трансграничната атака срещу Израел на 7 октомври от базирани в Газа екстремисти, не е ясно. Планът за атака, изготвен от военния съвет на „Хамас“ в Газа, беше толкова строго пазена тайна, че някои служители на „Хамас“ в чужбина изглеждаха шокирани от момента и мащаба му.

 

Източник: Offnews.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини