Зов за помощ! Родопчани, да спасим църквата в Дунево от разпадане, уникални икони са пред унищожение /ГАЛЕРИЯ/

Изображение 1 от 5
    Църквата "Свети Пророк Илия" в смолянското село Дунево се нуждае от спешен ремонт. Инициативен комитет от жители на селото отправи призив за събиране на средства. Храмът в село Дунево е строен през 1860 година, а камбанарията е издигната през 1931-ва. Сега вековната църква се нуждае от спешен и скъпоструващ ремонт. "Покривът отвсякъде тече и в резултат на това вътре започнаха да се рушат стенописите, иконите", разказа пред еТВ Тодор Тодоров - председател на Инициативния комитет.
    Дуневци се надпреварват да ожалват църквата си. Показват разцепения таван. От покрива тече вода, която хората събират с кофи. Пораженията и течовете са видими с просто око.  Дървените колони са изгнили и могат да паднат всеки момент. 
    "В селото сме малко хора, малко ни е селото, не можем с наши сили и средства да извършим ремонта и затова се обръщаме към всички добри хора, без значение на вероизповедание, ако могат да помогнат, да съберем нужните средства, за да се направи спешно ремонта, да се спрат поне разрушенията", моли Тодоров.
    Всеки, който иска, може да помогне с парични средства, преведени по банковата сметка:
    Банка ДСК Смолян - сметка BGN
    IBAN:BG05STSA93000029237546
    BIC:STSABGSF
    ХРАМ "СВЕТИ ПРОРОК ИЛИЯ" с. Дунево, община Смолян
    Източник: Smolyan.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини