431 лева трябва да плати на Община Хасково майката на детето, което счупи Паметника на Незнайния войн

Майката на детето, което счупи главата на единия от войниците на Паметника на Незнайния войн в Хасково, е осъдена от Районния съд да плати на Общината част от разходите за ремонт или 431 лева. Гражданското делото е  заведено от местната администрация миналата година. А пред съда непълнолетният извършител на деянието е представляван от неговата майка.

Войникът от композицията на пл. "Свобода" осъмна без глава в края на октомври 2022 година. Вандалската проява е дело на детето, което се е катерило по монумента. От местната администрация предприеха мерки за възстановяване на скулптурата. Прокуратурата отказа да образува досъдебно производство, защото детето не бе навършило 12 години. Според държавното обвинение деянието е извършено инцидентно, по непредпазливост, малолетният не е познат на полицията, не се води на отчет и не притежава лоши характеристични данни.

Едва след ремонта на паметника, община Хасково заведе гражданско дело, в което иска от родителите на детето парите за поправката. По фактура средствата са в размер на 1 800 лв. Пред магистратите обаче майката оспорва сумата с мотива, че главата на войника е била повредена още преди детето й да се покатери на паметника. И това е доказано с експертиза. Така от местната администрация занижават иска си на 718 лв.

В крайна сметка детето е осъдено да плати 431 лева или част от разходите за ремонт, както и 450 лв. разноски по делото. Районен съд Хасково обаче осъжда и общината да плати 240 лв на майката заради отхвърлената част от исковата претенция.

Решението подлежи на обжалване пред Окръжен съд Хасково.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

  • 1
    Ба
    Бай Мангасариян
    8 0
    02:52, 6 мар 2024
    Републиканката ще плати на куково лято.
  • 2
    Ас
    Аскоо
    0 0
    08:55, 9 мар 2024
    И с метлата около паметника, всеки ден ! Оборка!
Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини