Преваряването на водата премахва почти всички микропластмасови частици в нея

Преваряването на вода от чешмата е ефективен начин за справяне с пластмасовите частици в нея, като процесът премахва около 90% от тях. Варенето на водата променя структурата на високите нива на минерали и води до образуване на кристали от калциев карбонат, според научен труд от медицинския университет в Гуанджоу, Китай.

Кристалите капсулират пластмасовите частици, и могат да бъдат отстранени чрез филтриране. В научен труд, представен в сп. Environmental Science & Technology Letters, се твърди, че в зависимост от нивата на минерали във водата, ефективността на пречистването чрез варене е различна. Пречистването на вода, съдържаща 300 милиграма калциев карбонат на литър, е 90% от всички микропластмасови частици, но пречистването на вода с 60 милиграма на литър е едва 25% от частиците.

Навлизането на микропластмасови частици в организма влияе на всички системи в организма ни. Наблюдават се изменения в състава на чревния микробиом след навлизане на пластмасови частици. Възможни са и проблеми с ендокринната система, затлъстяване, сърдечно-съдови болести и невродегенеративни разтройства.


Според изследване от Международния съюз за опазване на природата (IUCN) главните източници на микропластмаса в световния океан са синтетичните текстилни материали (полиестер и найлон) и автомобилните гуми (синтетичния каучук, изграждащ гумите постепенно се разгражда по време на движение). Три четвърти от емисиите на микропластмаси, които достигат до океана, идват от домакинствата. Прането на синтетични текстилни материали, използването на продукти за козметика и пластмасовите опаковки на храни са основен източник на емисиите на микропластмаса. Пътническият транспорт допринася за една трета от емисиите.

Справянето с проблема с микропластмасовите частици включва масовото намаляне на производството на продукти, съдържащи пластмаса. Продуктите за козметика могат да бъдат модифицирани, за да не съдържат пластмаса. Опаковките за храна и торбичките могат да се разработват от други материали като рециклирана хартия. Наложителен е нов начин за разработване на автомобилни гуми, използващ други полимери.

За намаляване на риска от вдишване или поглъщане на частици се препоръчва редовното почистване на прах у дома, защото 39% от него съдържа микропластмаси, както и да се избягва яденето на ракообразни, които консумират пластмасови частици – скариди, раци, миди, стриди. За предотвратяване на ефектите върху храносмилателната система от пластмасите се препоръчват пребиотични добавки, които да балансират чревния микробиом. Подходящи са храни като кисело мляко и кисели краставички, както и богати на фибри храни като лук, банани и аспержи. Полезен е и зеленият чай и зеленолистните зеленчуци, защото съдържат полифеноли, способни да изчистят част от микропластмасовите частици от организма.


Референции:
Cohen, F. Boiling tap water could remove up to 90% of the microplastics in it. https://www.medicalnewstoday.com/articles/boiling-tap-water-could-remove-up-to-90-of-the-microplastics-in-it
Yu, Z. Drinking Boiled Tap Water Reduces Human Intake of Nanoplastics and Microplastics. https://pubs.acs.org/doi/abs/10.1021/acs.estlett.4c00081
Perchenergy.
Easy Ways to Reduce Microplastic Pollution & Consumption In Your Daily Life. https://www.perchenergy.com/blog/lifestyle/reduce-microplastic-pollution-consumption
Boucher, J. Primary Microplastics in the Oceans: a Global Evaluation of Sources. https://portals.iucn.org/library/sites/library/files/documents/2017-002-En.pdf

 

Източник: http://puls.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини