Търсят в цялата страна: Случаят около изчезването на 17-годишната Ивана от Дупница се заплита


Продължава издирването на 17-годишната Ивана Георгиева от Дупница. Момичето е обявено за общонационално издирване, след като в четвъртък внизапно си тръгнало от клас и повече не се върнало. Това съобщи на директорът на Областна дирекция на МВР – Кюстендил старши комисар Светослав Григоров.

Момичето е в неизвестност от 22 февруари, когато в 20:00 ч. родителите му са посетили Районното управление в Дупница и са потърсили помощ, защото то не се е прибрало и не са имали връзка с него. Незабавно Ивана е обявена за общодържавно издирване. Предприети са активно оперативно-издирвателни мероприятия.

"Повече от 85 часа сме на терен. По случая е сформиран щаб под мое ръководство, който работи активно. В него са включени служители на Главна дирекция "Национална полиция“ и Главна дирекция "Жандармерия и СОБТ“. За тези последни три денонощия служителите на терен обходиха повече от 600 дка площ в широк периметър на територията на община Дупница“, каза пред агенция "Фокус" ст. комисар Григоров.

По думите му детайлно са проверени всички крайпътни дерета, вилни зони и уязвими места.

"До момента действията ни не се увенчават с успех, което ме навежда на мисълта, че има възможност момичето да не се намира на територията на община Дупница. Поради което активно поддържаме връзка и взаимодействие с колегите от съседните областни дирекции“, допълни Григоров.

Той призова всеки, който има значима информация за местонахождението на Ивана, незабавно да подаде сигнал на телефон 112. Беше посочено, че наред със служителите на МВР по случая активно работят и доброволци. Използвана е необходимата техника – термокамери, дронове, както и следови кучета.

Директорът на Областна дирекция на МВР – Кюстендил посочи, че не се изключва нито една версия, запитан дали Ивана може да се е качила на автостоп. Той заяви още, че всеки един сигнал, постъпил през последните денонощия, е проверен детайлно и своевременно. Освен намереното яке на Ивана няма други следи от нея. Днес на терен са 150 служители на МВР. По случая е образувано досъдебно производство в Районна прокуратура.
 

Междувременно кметът на Дупница поиска обяснение от училищното ръководство за това дали момичето е било обект на тормоз. В училището са категорични, че Ивана никога не е била жертва на каквото и да било насилие.

"Обгрижвам децата повече от собственото си дете. Повече! Винаги съм се грижила за тях, винаги съм уведомявала родители. Не зная какво да кажа, мъчно ми е, не съм спряла да я търся, не съм спала четири дни", заяви пред NOVA класният ръководител на Ивана Весела Владимирова.

Според ръководството на училището, в което учи издирваната, тя има характер, различен от описвания в последните дни.

„Не децата тормозеха Ивана, а бих казала, че тя, с поведението си, тормозеше тях. Нарушаваше учебния процес. В последно време употребяваше много енергийни напитки, безразборно. Внасяше ги отвън и ние си позволявахме, когато я видим, да ѝ ги взимаме от ръцете”, заяви директорът на Професионалната гимназия по хранително-вкусови технологии Виолета Стефанова – Савова.

Ивана била много тихо, кротко и срамежливо момиче допреди няколко месеца. Почти не общувала с никого. Поведението ѝ обаче рязко се променило в края на миналата година. Тя започнала да ходи с различни дрехи, консумирала непрекъснато енергийни напитки и използвала цинични думи към съученици и учители.

„Започна да ходи по-разголена. Напускаше самоволно часовете, влизаше в тези на други колеги. Това по принцип не го позволяваме. Тогава повиках майката, за да попитам има ли проблем с детето, защото се държи необичайно”, разказа още директорката.

По думите ѝ майката на Ивана отрекла да има промяна. Казала, че дъщеря ѝ вероятно е превъзбудена заради края на първия учебен срок. Савова предложила момичето да остане вкъщи и да посети лекар.

Тя разказа още, че телефоните на учениците в гимназията се събират, докато текат учебните занятия. „Но Ивана, за да може да си тръгне по-рано, си е оставила телефона. Не прави това за първи път, показа проверка в дневника. Разговаряхме с майката, че забелязваме, че поведението ѝ не е нормално. Тя отвърна, че са посетили лекар и момичето пие медикаменти”, обяснява още директорът.

По думите ѝ класният ръководител се бил превърнал в бавачка на Ивана. „Не само тя, а абсолютно всички учители бяхме ангажирани с поведението на момичето. То въобще не е тормозено, напротив - лансирано е от страна на учители и ученици”, завършва Савова

Източник: dariknews.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Случаен виц

Последни новини