Asaccharobacter celatus - бактерията, която оздравява мозъка

Както учените, така и обществеността проявяват голям интерес към начините, по които можем да поддържаме ума си остър и здрав с напредването на възрастта.

Въпреки че някои фактори, които увеличават риска от деменция, не могат да бъдат променени, включително генетиката, има няколко фактора, върху които имаме контрол и които, както показват данните, могат да осигурят известна защита срещу влошаване на когнитивните способности.

Например физическите упражнения намаляват вероятността от развитие на когнитивни увреждания и деменция. Здравословното хранене също е свързано с по-добро изпълнение на когнитивни задачи.

Изследвания от последните години показват, че чревните бактерии играят важна роля в поддържането на здравето на мозъка с напредването на възрастта.

Едно предварително изследване на Нейтън Нузум (Nathan Nuzum) от Университетски колеж Корк показва, че една чревна бактерия, наречена Asaccharobacter celatus (A. celatus), може да бъде полезна.


Когнитивни увреждания и деменция

Много хора съобщават, че с напредването на възрастта се увеличават случаите на забравяне, като например объркване на дати за срещи или краткосрочно забравяне къде са паркирали колата си. Тези редки моменти на забравяне са нормални - малка загуба на мозъчна функция е типична за възрастта.

Въпреки това, тъй като функционирането на мозъка продължава да се влошава, симптомите могат да започнат да се проявяват по-често. Учените наричат това „леко когнитивно увреждане“. Обезпокоителното е, че то често преминава в по-тежко увреждане на мозъчните функции, известно като деменция.

Деменцията засяга повече от 55 милиона души по света, а прогнозите сочат, че до 2030 г. броят им ще нарасне до 82 милиона.


Как чревните бактерии могат да помогнат

Чревните бактерии изпълняват функции, които са от полза за цялостното ни здраве. Например различни бактерии участват в производството на основни витамини.

Целулозата, заедно с някои други бактерии, е способна да произвежда съединение, известно като екуол. Тези бактерии произвеждат екуола от съединение, наречено дайдзеин което се съдържа в соеви продукти, включително соево мляко, тофу и темпе.

Макар че екуолът не е основно хранително вещество, той е свързан с подобряването на мозъчната функция при възрастни хора. Но не всеки има достатъчно A. celatus в червата си, за да произвежда екуол.

Редица фактори влияят върху състава на чревната микрофлора, включително околната среда, географския регион и начина на хранене. До 70 % от западното население не произвежда екуол в организма си, докато само около 50 % от японците не произвеждат екуол.

В много случаи можем да повлияем на състава на нашите чревни бактерии чрез начина си на хранене и това изглежда е вярно за A. celatus. Изследванията показват, че е възможно да накараме организма си да произвежда екуол като консумираме соеви храни с високо съдържание на дайдзеин - съединението, което A. celatus превръща в екуол.

Хората в Япония са по-склонни да произвеждат екуол, защото консумират повече соеви продукти в сравнение с хората от западните страни.

Бактериите A.celatus правят екуол от съединение, намиращо се в соевите продукти. Кредит: Pxhere

Други изследвания обаче показват, че консумацията на соеви храни няма ефект върху когнитивните функции. Това може да се дължи на ниската консумация на соеви храни в изследваната група или на това, че участниците нямат достатъчно бактерии A. celatus, за да произвеждат евола.

Всичко това подсказва, че наред с бактериите, които вече имаме в чревния си микробиом, също толкова важно може да бъде и това, което ядем. И двете могат да бъдат необходими за оптимално здраве и да помогнат за предотвратяване на когнитивния упадък.

Проучването, което наскоро завърша Нейтън Нузум, показва, че A. celatus е свързан с компонент на мозъчната функция, известен като изпълнителна функция. Тя е свързана със сложните когнитивни задачи, които изпълняваме ежедневно, включително математически изчисления в главата ни или реорганизиране на задачите за деня в ума ни, когато нещо неочаквано се промени.

Изследването установява, че колкото повече бактерии A. celatus има в здрави възрастни хора на възраст от 50 до 80 години (измерено чрез секвениране на проби от изпражнения), толкова по-високи са резултатите им на теста за изпълнителна функция. Но е важно да отбележа, че тези открития все още не са публикувани в рецензирано списание.

Тези изследвания изглеждат обещаващи, но се нуждаем от повече доказателства, за да потвърдим потенциалните ползи както от бактериите A. celatus, така и от соевите храни за подпомагане на възрастните хора да поддържат здравето на мозъка си с напредването на възрастта.

Източник: Gut microbiome: meet Asaccharobacter celatus – the brain health bug, Nathan Nuzum, The Conversation

 

Източник: nauka.offnews

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини